El trasplantament selectiu, gran progrés de la cirurgia corneal en l'última dècada

Demana visita. Digues-nos quin dia prefereixes per a la teva propera visita
Un manual editat pel Dr. J.L. Güell, dins la col·lecció de llibres de l’ESASO, recull l'aportació dels principals experts en el desenvolupament i l’aplicació de tècniques pioneres que milloren el pronòstic de pacients amb patologies de la còrnia

La contribució dels doctors de l'IMO al projecte formatiu de l’ESASO (European School for Advanced Studies in Ophthalmology) es materialitza amb la publicació d'una sèrie de manuals en què prestigiosos especialistes comparteixen experiències i informació de màxima actualitat. Amb això, la col·lecció ESASO Course Series, llançada el 2012 i coeditada pel Dr. Borja Corcóstegui, pretén traslladar sobre el paper els temes més candents i a l'ordre del dia en els diferents àmbits de l'oftalmologia, abordats en detall en els mòduls docents que l'escola ofereix cada any.

D'aquesta manera, "no només recopilem material preparatori i d'aprenentatge per a joves oftalmòlegs, sinó que també oferim una eina de referència útil per a oftalmòlegs establerts", explica el Dr. Corcóstegui. Amb aquest objectiu, "els llibres de l’ESASO aborden des d'informació bàsica fins a avançades i sofisticades tècniques, de mà d'experts de prestigi internacional que entenen la docència i la difusió de coneixements com a part fonamental de la seva ocupació, a més d'una de les claus per l'avenç de la disciplina", segons el Dr. José Luis Güell, responsable de Cataract, el tercer volum de la col·lecció, i també de Cornea, el sisè i últim manual que s’ha publicat.

L'aposta dels experts

El llibre destaca que al llarg de l’última dècada s’han aconseguit importants progressos pel que fa a la cirurgia corneal i que el camp dels trasplantaments és un dels que més ha avançat. En aquest sentit, la introducció del làser de femtosegon, utilitzat àmpliament en cirurgia refractiva, ha permès augmentar de manera considerable la precisió i la personalització tant de la queratoplàstia penetrant (reemplaçament total de la còrnia) com de la queratoplàstia lamel·lar (reemplaçament parcial de determinades capes).

Precisament, les tècniques de trasplantament selectiu estan guanyant cada vegada més pes perquè són mínimament invasives i aporten avantatges significatius per als pacients en termes de seguretat i de resultats. Per això, un dels capítols del manual de l’ESASO es dedica a la revisió exhaustiva de la queratoplàstia lamel·lar anterior profunda (DALK), practicada quan la lesió es produeix a les capes més externes de la còrnia, i que té com principal avantatge que no s’ha de trasplantar l’endoteli, en aquests casos sà, del receptor, tenint en compte que l’endoteli és la capa més immonogènica de la còrnia, cosa que disminueix dràsticament la possibilitat de rebuig, i un altre –escrit pel Dr. Güell, el Dr. Gris i la Dra. Manero–, a la queratoplàstia endotelial de la membrana de Descemet (DMEK).

Per als especialistes de l’IMO, “aquestes son les tècniques d’elecció en els trasplantaments corneals,  és a dir, de forma selectiva, ja que el grau de recuperació visual que aconseguim amb ella és molt alt. I sobretot la seguretat del procediment és més alta.Per aquest motiu, considerem abans la cirurgia i la intervenció del segon all”.

Afrontar nous reptes

Gràcies a aquestes millores, el trasplantament de còrnia és un dels més practicats, amb 200.000 cirurgies anuals al món, i també un dels que té més èxit, tot i que les queratoplàsties de risc continuen sent un dels grans reptes dels experts. Com conclouen en el llibre Cornea, “el panorama canviant i en contínua evolució obre noves perspectives i ofereix noves oportunitats als pacients”, cosa que requereix una posada al dia constant per liderar l’avenç i, amb l’aplicació de l’última tecnologia, adquirir la perícia que aporta l’experiència, a la transmissió de la qual s’orienta la col·lecció ESASO Course Series.