“El gran repte és detectar les lesions oculars abans no apareguin”

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Amb motiu d’una campanya informativa de l’IMO sobre la importància de la prevenció i, per tant, de la necessitat de fer revisions periòdiques, parlem amb el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’Institut de Microcirurgia Ocular

Amb motiu d’una campanya informativa de l’IMO sobre la importància de la prevenció i, per tant, de la necessitat de fer revisions periòdiques, parlem amb el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l´ Instituto Microcirugía Ocular

Per què aquesta aposta de l’IMO especialment en la prevenció?

Perquè després de molts anys d’investigació i d’importants avenços, cada vegada són més les patologies a les quals podem donar resposta a través de la cirurgia moderna o del tractament farmacològic. Ara, el gran repte és detectar possibles lesions oculars abans no apareguin o abans no es desenvolupin, per poder aplicar aquests avenços amb la màxima eficàcia.

Quin paper hi té el pacient, en aquest repte?

Hi té un paper decisiu, especialment en aquells casos en què ni el pacient mateix no sap que ho és. Algunes patologies oculars no donen símptomes fins que la lesió ja és greu, per la qual cosa la prevenció és fonamental. En aquest sentit, la població ha de ser conscient de la importància de les revisions oculars periòdiques, especialment en nens i en persones més grans de 40 anys. A més, les persones amb antecedents de patologies oculars o amb característiques especials, sigui de visió o de salut (alta miopia, diabetis…), han d’extremar les precaucions i programar una visita anual a l’oftalmòleg.

Què aporta l’IMO en aquesta tasca preventiva?

Per sort, tenim l’última tecnologia en aparells d’exploració ocular i tots els avenços en tècniques diagnòstiques que ens permeten detectar possibles problemes oculars i que fa pocs anys ni tan sols podíem intuir. Cada vegada obtenim millors imatges de les diverses parts de l’ull i més dades objectives sobre la visió de cada persona, fins i tot de cada ull. Tot això, posat en mans expertes, ens permet actuar abans i millorar davant de determinades amenaces per a la visió.

I què me’n diu, del diagnòstic genètic?

És un factor clau de la medicina actual, i l’oftalmologia no és una excepció. Des de la nostra nova seu, hem volgut donar un impuls important a la investigació genètica a través d’una nova unitat en la qual oftalmòlegs i genetistes treballen conjuntament. Això ens permet fer diagnòstics familiars, pronòstics d’evolució de les malalties oculars d’origen genètic i, a més, preparar-nos per a les teràpies gèniques que en un futur proper oferiran solucions a malalties fins ara incurables.

Descarrega’t l’article sencer en PDF