El Dr. Mateo, sobre els nous tractaments de la DMAE humida: “Els pacients no només deixen de perdre visió, sinó que en molts casos fins i tot milloren”

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La DMAE és la primera causa de pèrdua de visió en pacients de més de 60 anys, a més de la cataracta, que es pot tractar quirúrgicament. La prevenció és important en totes les patologies de retina, perquè cal tenir en compte que els tractaments des del principi de la malaltia ofereixen resultats molt millors

Nuevos tratamientos para la DMAE. Dr. Mateo de IMO Barcelona

La Degeneració Macular Associada a l’Edat té dues formes de manifestar-se: la forma seca i la forma humida. La DMAE seca consisteix en una atròfia progressiva tant de l’epiteli pigmentari com de la retina mateixa. S’estan fent molts estudis per reduir l’evolució d’aquesta forma de DMAE i les atròfies que provoca a la part posterior de la retina.

L’altra forma de DMAE que cal tenir en compte és la humida, que es caracteritza per l’aparició d’uns vasos anòmals que se situen just a sota de la retina i que perden líquid i fan que la retina tingui un despreniment serós, diferent dels despreniments de retina, i això provoca una pèrdua de visió central al pacient: “Veuen una taca negra just allà on miren, al diari, en una flor, en una paret…, just al mig d’allò que estan mirant”, descriu el Dr. Mateo.

Els tractaments de la DMAE

És important que els tractaments se segueixin des del principi de la detecció de la malaltia. Així s’atura el creixement de la membrana macular i els resultats són molt millors. En la forma humida de la DMAE, el tractament amb injeccions està aconseguint molt bons resultats. Els pacients deixen de perdre visió i en molts casos fins milloren la capacitat visual. El problema d’aquests tractaments és que són teràpies a llarg termini, cal continuar administrant el tractament si la malaltia torna a reactivar-se.

Segurament el futur d’aquests tractaments passa per fàrmacs que romanguin dins de la cavitat vítria durant llargs períodes de temps de manera que el pacient no estigui tan condicionat a acudir a la consulta del metge cada mes o cada dos mesos per vigilar si tornen a aparèixer els processos vasculars que causa la DMAE. Així, els tractaments permetran que el malalt no sigui tan dependent i que potser pugui reduir les injeccions intraoculars, que actualment són mensuals o bimensuals, i les revisions a una o dues l’any.

També per a la forma seca, que actualment no té tractament, l’IMO participa en estudis internacionals que pretenen reduir dràsticament la progressió de la malaltia i evitar la pèrdua de fotoreceptors o fins i tot, d’aquí a uns quants anys, trasplantar part de les cèl•lules per aconseguir que la retina es reactivi i evitar així la pèrdua de visió central.