El Dr. Mateo ens explica els tres símptomes clau per identificar un despreniment de retina: mosques volants, llums o centellejos i una ombra fosca

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Hi ha diversos tipus de despreniment de retina, però el més conegut és el despreniment de retina regmatogènic. Regmatogènic ve del grec “regma”, que vol dir “ruptura”. El despreniment de retina es produeix perquè es trenca el “paper pintat de l’habitació”, que seria la retina, i a partir d’aquí entra fluid i es desprèn

Aquesta situació fa que el pacient vegi una taca anomenada escotoma, que generalment va creixent des de la perifèria cap al centre de la visió. Si no s’actua amb el tractament adequat, òbviament, pot provocar que el pacient perdi tota la visió.

Sobre aquest tema, comenta el Dr. Mateo, hi ha certa discussió als fòrums mèdics per saber quan és millor operar un despreniment de la retina, però el que no es posa en dubte és que el tractament quirúrgic dóna més bons resultats quan el punt central de la retina, és a dir, la màcula, no està afectat o acumula pocs dies d’afectació. Evidentment, deixar gaire dies la retina despresa provoca una degeneració de les cèl•lules anomenades fotoreceptores. Per tant, el resultat visual cada vegada serà pitjor i serà més difícil aconseguir una bona agudesa visual.

Hi ha tres símptomes premonitoris d’un despreniment de retina que el pacient ha de conèixer, tal com comenta el Dr. Mateo.

L’aparició de mosques volants. Tot i que moltes persones tenen cossos flotants i en molt pocs casos hi ha ruptura de retina, si l’aparició d’aquestes mosques és aguda i sobtada, cal anar al metge, si més no per descartar l’existència de la patologia.

Un altre símptoma que no sempre té lloc, però que és molt important, és l’aparició de flaixos, de llums. Generalment s’observen pel costat amb els ulls oberts o tancats. Duren dècimes de segon, són molt ràpids, però apareixen contínuament. Això tampoc vol dir que el pacient tingui un despreniment de retina, però sí que hi ha traccions a la retina.

I el símptoma més important de tots és l’aparició d’una ombra, com una cortina fosca que va avançant des de qualsevol quadrant del camp visual cap al centre i que va reduint-lo de manera molt ràpida. Aquest darrer signe és normalment d’un despreniment de retina, de manera que cal vigilar si es produeix.

Per tant, l’aparició sobtada de mosques volants, flaixos o ombres requereixen un control oftalmològic per descartar i prevenir un despreniment de retina.

Si teniu qualsevol dubte, urgències per a més informació podeu trucar les 24 hores del dia a l’IMO. Ens trobareu al telèfon 93 400 07 00.