El Dr. José Luis Güell, guardonat pels seus col·legues europeus amb la màxima distinció a un cirurgià de còrnia

L’oftalmòleg de l’IMO es converteix en el primer espanyol a obtenir la Ridley Medal, reconeixement de la Societat Europea de Cataracta i Cirurgia Refractiva

L’ESCRS (European Society of Cataract & Refractive Surgeons) ha premiat recentment el Dr. José Luis Güell, coordinador del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), amb el guardó Ridley Medal. Aquesta distinció és el màxim reconeixement que s'atorga als cirurgians que es dediquen a tractar els problemes de la superfície ocular. La cerimònia de lliurament del guardó es va celebrar dissabte 10 de setembre, a Copenhaguen, Dinamarca, coincidint amb el XXXIV congrés anual de l’ESCRS. El Dr. José Luis Güell es converteix en el primer espanyol a rebre el guardó i se suma a l'exclusiva llista de 8 oftalmòlegs que han rebut aquest reconeixement abans que ell, entre els quals hi ha el Dr. Theo Seiler, conegut per desenvolupar la tècnica del crosslinking, o el Dr. Albert Galand, conegut per la seva aportació a la cirurgia del cristal·lí amb la tècnica del “sobre”. L'elecció dels candidats que poden optar al guardó es realitza anualment, a través d’una reunió d’un comitè format pels 15 membres de la junta directiva de la ESCRS. Després d'una primera votació, cada membre escull un aspirant i, una vegada s’ha realitzat l'escrutini, el candidat amb més vots ha de ser reelegit per unanimitat pels 15 membres del comitè. L'elecció del premiat culmina amb la celebració d'una cerimònia de lliurament del guardó, en el marc del congrés anual de l’ESCRS, la Ridley Medal Lecture. Durant l'esdeveniment, el premiat imparteix una ponència de 30 minuts sobre un tema relacionat amb la cirurgia del segment anterior de l’ull i davant una audiència de més de 5.000 oftalmòlegs internacionals.

Oftalmòlegs durant una de les ponències de l’ESCRS 2016. La Ridley Medal Lecture que va oferir el Dr. José Luis Güell va congregar a més de 5.000 col·legues.

 

Conferència sobre les lents intraoculars

En aquesta ocasió, el Dr. José Luis Güell va oferir la conferència 30 years of 'iris claw' IOLs (“30 anys de lents intraoculars de fixació iridiana”), durant la qual va fer un repàs dels 30 anys que han transcorregut des que es van implantar les primeres lents intraoculars per corregir tant els defectes refractius, com l’afàquia que es produeix després d'una cirurgia de cataractes, un procediment que segueix sent segur i eficaç. Entre els principals avantatges del procediment, el Dr. Güell va destacar el fet que sigui reversible, que ofereixi un ampli espectre de correcció ametròpica i que preservi l'acomodació quan s’implanta en ulls fàquics. Al mateix temps, però, va destacar la importància d'educar el pacient per ajudar a reduir les complicacions a llarg termini: "Tots els nostres pacients han d'entendre la importància dels controls postoperatoris periòdics durant tota la seva vida i la temporalitat del procediment”. “L'anatomia de l'ull canvia a mesura que envellim, un fet que hauria de ser fonamental per vigilar la situació sobre una base regular per evitar problemes a llarg termini relacionats amb aquests implants”, va afirmar el guardonat. En la seva opinió, les complicacions més freqüents estan relacionades amb una selecció incorrecta dels pacients i de la tècnica quirúrgica.

Doble reconeixement per l’IMO

Per la seva banda, el Dr. Daniel Elies, del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’IMO també va ser premiat per l’ESCRS, amb el reconeixement Outstanding Contribution to Continuing Education, per la seva contribució destacada en l'àmbit de la formació continuada. La cerimònia de lliurament del premi es va celebrar durant el Starr Experts Meeting, una trobada d’ oftalmòlegs especialitzats en la implantació de lents de tipus ICL organitzat per la companyia Starr, en el marc del congrés anual de l’ESCRS.

El Dr. Daniel Elies amb l’equip de la companyia Starr durant la cerimònia d’entrega del guardó per la seva contribució destacada en l’àmbit de la formació continuada.

 

Aquest premi es concedeix a oftalmòlegs amb una extensa experiència en la implantació de lents ICL i que, al mateix temps, han contribuït a formar a altres professionals poc experimentats en aquest àmbit. És el cas del Dr. Elies, qui, des de fa més de 10 anys, forma part del board de la companyia, amb la qual col·labora oferint el seu assessorament com a líder d'opinió per el desenvolupament de nous productes i lents. Així mateix, Elies ha contribuït a formar a prop de 50 oftalmòlegs durant l'últim any i s'ha convertit en el segon espanyol a rebre el guardó.