El Dr. Carlos Mateo, al "Hall of Fame" dels millors retinòlegs

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Dr. Carlos Mateo en el Retina Hall of Fame

El Dr. Carlos Mateo, expert en retina amb més de 35 anys de trajectòria, ha estat inclòs recentment al Retina Hall of Fame.

Amb aquest reconeixement, que atorga un consell d'oftalmòlegs internacionals líders en aquest camp, l'especialista s'uneix a aquest grup selecte, del qual formen part els doctors Borja Corcóstegui i José García-Arumí, també retinòlegs de l’IMO Grupo Miranza.

No et perdis aquesta entrevista, en què el Dr. Mateo fa balanç personal i professional de la seva trajectòria.

Com se sent en ser inclòs al Retina Hall of Fame?

Em sento molt honrat d'haver rebut aquest reconeixement, ja que sempre és molt agradable que altres col·legues internacionals valorin la meva trajectòria professional.

A nivell personalment, què vol dir estar entre tants especialistes de prestigi?

El lema del Retina Hall of Fame és “si he vist més enllà és perquè he estat a coll de gegants” (en anglès: If I have seen further is by standing on the shoulders of giants).

Per mi, vol dir que tots els membres hem arribat on estem aprenent d'altres retinòlegs que abans que nosaltres han treballat molt per establir les bases, tècniques i conceptes que ens han ajudat a millorar els nostres coneixements i experiència.

Dr. Carlos Mateo reconocido en el Retina Hall of Fame

El millor premi que he pogut rebre és pensar que els que formem part del Retina Hall of Fame contribuïm a implantar aquests coneixements.

Dr. Carlos Mateo

Quan mira enrere, quin balanç fa de la seva trajectòria?

Em porta a l'agraïment. He viscut grans canvis al món de la retina, des que vaig començar, fa més de 35 anys, de la mà del Dr. Borja Corcóstegui.

Però aquest balanç també és de profund agraïment als altres, als oftalmòlegs amb què he treballat i après d'altres àrees de la nostra especialitat.

Em sento molt satisfet i agraït a una especialitat a què vaig arribar, en certa manera per atzar.

El meu repte és compartir tot allò que he après a les noves generacions com van fer amb mi.

Dr. Carlos Mateo

Dr. Carlos Mateo en una conferencia

El Dr. Carlos Mateo imparteix una conferència, a l'inici de la seva trajectòria

Quins avenços creu que han de venir al camp de la retina?

Estem en un moment que suposa un gran repte en el camp de la investigació i que a l’IMO Grup Miranza encapçalen el Dr. Rafael Navarro i la Dra. Esther Pomares. Un dels exemples és la teràpia gènica, que en un futur esperem que pugui tractar persones que avui dia pateixen malalties sense cura.

Tots els avenços requereixen temps, maduració i molt treball. Són molts els àmbits en què estem implicats i els resultats s'aniran introduint, progressivament, gràcies a la feina de moltes persones: metges, infermers, òptics optometristes, tècnics i auxiliars.

Creu que, en el futur, s'aconseguirà evitar la pèrdua severa de visió que provoquen algunes patologies?

Hem aconseguit grans avenços en aquests darrers 30 anys. Quan miro enrere recordo pacients que van perdre la visió per malalties com la diabetis i la retinopatia diabètica. Avui dia podem controlar aquesta malaltia amb el suport dels endocrinòlegs, en la majoria dels casos.

En aquests moments hi ha una lluita molt important per controlar la degeneració macular associada a l'edat (DMAE) i ja s'han aconseguit grans avenços, però encara queda un llarg camí.

La seva satisfacció més gran com a oftalmòleg?

La meva relació amb la majoria dels meus pacients.

I, per acabar, quins consells de salut ocular podem seguir per a una bona visió?

No hi ha solucions màgiques i tot depèn del grup pob I, per acabar, quins consells de salut ocular podem seguir per a una bona visió?lacional. En general, recomanaria seguir hàbits saludables 'alimentació.

I a tots els meus pacients els aconsello que cada dia comprovin la visió davant d'un text tapant un ull i l'altre, per saber si continuen igual que el dia anterior. En cas de dubte o si noten canvis visuals, és important que consulteu amb l'oftalmòleg.