El Dr. Borja Corcóstegui ingressa com a acadèmic numerari a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La institució reconeix la contribució a la medicina catalana de l'oftalmòleg, referent mundial en cirurgia vitreoretinal.

Ingrés Dr. Corcóstegui RAMC

El Dr. Borja Corcóstegui, fundador i director mèdic de l'IMO, ha ingressat com a acadèmic numerari a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) en una sessió pública extraordinària celebrada el diumenge 28 de maig. L’acte, al qual van assistir al voltant de 180 persones, va estar presidit pels doctors Josep A. Bombí y Jordi Palés, president i secretari general de la RAMC, respectivament, acompanyats per Xavier Trias, ex Conseller de Salud de la Generalitat de Catalunya.

Durant la cerimònia, l'oftalmòleg va fer la lectura del seu discurs "Despreniment de retina. Mites i realitats", a la qual va seguir el discurs de resposta del professor Antoni Bayés de Luna, també acadèmic numerari. Amb el seu ingrés, el Dr. Corcóstegui ocupa la cadira que fins ara pertanyia al professor Josep Traserra, catedràtic d'otorinolaringologia i membre emèrit de la institució. La RAMC, que disposa de 60 acadèmics numeraris elegits per votació entre els mateixos membres, reconeix així la seva contribució a la medicina catalana com a referent mundial en cirurgia vitreoretinal.

L’oftalmòleg, que va ingressar a la Reial Acadèmia de Medicina per primera vegada el 2009 com a acadèmic corresponent i que va ser triat per votació com a membre de nombre a l'abril del 2016, ha expressat en múltiples ocasions la seva admiració per la medicina de Catalunya. Per aquest motiu, malgrat el seu origen basc, va decidir establir-se a Barcelona, on ha desenvolupat tota la seva carrera mèdica i ha fet aportacions destacades amb projecció internacional. Mostra d'això és el reconeixement com a soci d'honor de la Societat Catalana d'Oftalmologia de Catalunya l'any 2015.

Acte d'ingrés del Dr. Corcóstegui com a acadèmic numerari a la RAMC, en el qual va estar acompanyat per representants de l'entitat, família i membres de l'equip de l'IMO, que van omplir la sala amb una assistència de prop de 180 persones.

Orígens

Borja Corcóstegui Guraya neix a Sant Sebastià, en el si d'una família bilbaïna la dedicació a la medicina i a l'oftalmologia de la qual es remunta a principis del segle XIX. Estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Saragossa el 1974 i viatja a Barcelona per cursar l'especialitat a l'Hospital Vall d'Hebron, on obté el títol d’oftalmòleg per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1977. Posteriorment, comença l’especialització en malalties vitreoretinals visitant hospitals a Londres, Filadèlfia i Nova York, on treballa amb un dels pioners en el camp de les malalties de la retina.

En paral·lel a la seva trajectòria al servei d'Oftalmologia de l'Hospital Vall d'Hebron, que acaba dirigint el 1991, comença la incursió en la medicina privada fundant, juntament amb altres col·legues, el Centre de Retina i Vitri. El 1994, després de la incorporació gradual dels millors professionals en les diferents subespecialitats oftalmològiques, aquest es converteix en l'actual IMO, únic centre oftalmològic de Catalunya a disposar del prestigiós segell de qualitat de la Joint Commission International.

Contribució destacada

El Dr. Corcóstegui és membre de nombroses societats nacionals i estrangeres, com la Sociedad Española de Retina y Vítreo (SERV) o l’European Society of Retina Specialists (EURETINA), de les quals ha estat vicepresident i president, entre d’altres. Té més d'una dotzena de premis i reconeixements internacionals, relacionats amb la seva activitat i les seves aportacions en el despreniment de retina, i el 2010 es va convertir en el primer espanyol a ingressar com a membre d'honor de la Retina Society, una de les societats oftalmològiques més antigues i prestigioses del món, segons la qual el Dr. Corcóstegui és "un gran mestre i amic de molts, a més d’una figura exemplar en l'oftalmologia mundial". El mateix any guanyava el Senior Achievement Award, premi de l'American Academy of Ophthalmology (AAO), i el 2012 va rebre un dels premis en retina més reconeguts en l’àmbit internacional, el Stanley Chang, MD Lectureship, atorgat per la Universitat de Colúmbia.

Amb una pròdiga activitat editorial com a autor de múltiples articles i llibres especialitzats i editor en cap d’Ophthalmic Research, la seva aportació a l'oftalmologia és àmplia i valuosa. Va ser un dels pocs oftalmòlegs del món que, fa 25 anys, va començar a realitzar cirurgia ambulatòria en oftalmologia, una pràctica que aleshores va ser criticada i que actualment es duu a terme a gairebé tots els centres. Als anys 90, va introduir a Europa els perfluorocarbonis líquids (PFCL), substàncies sintètiques transparents amb un elevat pes específic que van marcar un abans i un després en la cirurgia vitreoretinal i que van constituir una fita en el maneig intraoperatori de casos complicats.

El Dr. Corcóstegui porta més de trenta anys dedicat a la retina i compagina la seva activitat assistencial altament especialitzada amb una intensa tasca investigadora i docent.

Els seus amplis coneixements i la plena dedicació a la retina li permeten abordar amb èxit cirurgies amb un nivell molt alt de dificultat, dutes a terme per pocs especialistes, com la cirurgia escleral per al maneig de despreniments de retina. A la vegada, treballa activament en el camp de la recerca, que considera "el leit motiv de l'oftalmologia", de manera que col·labora activament en estudis nacionals i internacionals al costat dels seus col·legues de l’IMO i participa com a investigador principal en el desenvolupament d'un nou model de xip de retina desenvolupat per Pixium Vision.

Així mateix, l'oftalmòleg també és cofundador i vicepresident de la fundació Ulls del món i impulsor i president honorífic de la Fundació IMO, una entitat que des del 2010 es dedica a la recerca, docència, prevenció i acció social relacionada amb la salut ocular. També és cofundador i director científic de l'European School for Advanced Studies in Ophthalmology (ESASO), on és professor. En l’àmbit formatiu, ha dirigit nombroses tesis doctorals i ha exercit com a professor associat i titular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a més de ser titular de la Càtedra Institut de Microcirurgia Ocular de la UAB, amb la qual es duen a terme actualment sis cursos de màster i tres postgraus.