El diagnòstic precoç evita pèrdues importants de visió

L’IMO, referent oftalmològic internacional, alerta sobre la importància de la prevenció en la salut ocular per evitar pèrdues de visió

L’Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona (IMO) acaba de posar en marxa una campanya informativa d’àmbit nacional amb la qual vol conscienciar la població de la importància de la prevenció en la salut ocular. El diagnòstic precoç és, en molts casos, l’única manera d’impedir pèrdues importants de visió o d’aturar aquest procés en patologies que a vegades no ofereixen símptomes o que el pacient percep massa tard (glaucoma, patologies maculars o patologies infantils). El primer pas per detectar una possible lesió o disfunció ocular és la visita del pacient a l’oftalmòleg, sigui en una exploració ocular rutinària o com a conseqüència d’una molèstia que pot ser símptoma d’alguna malaltia. D’aquí ve la importància de les revisions oculars periòdiques.

Durant la campanya, que s’allargarà encara els propers mesos, l’IMO informarà de les mesures preventives més adequades per a les diverses amenaces que poden afectar la nostra visió. La campanya també inclou una acció paral•lela destinada a generar un marc de col•laboració entre oftalmòlegs i metges internistes, endocrins, pediatres, neuròlegs i altres especialitats mèdiques que, per la naturalesa de les patologies que tracten, poden aportar informació complementària per a la detecció primerenca de malalties.

L’objectiu de la campanya és promoure una cultura de la prevenció, imprescindible per poder fer diagnòstics mèdics i iniciar amb diligència els tractaments adequats, tant si són farmacològics com si són quirúrgics. Tot i que la majoria de les patologies oculars s’aborden a la sala d’operacions i sempre amb cirurgies ambulatòries o sense ingrés, cada vegada són més els casos que es poden controlar amb fàrmacs i és probable que els propers anys aquest percentatge es dispari encara més gràcies als darrers avenços.

Descarrega’t l’article sencer de l’ABC.