El 41% dels pacients amb glaucoma no segueix el tractament i molts no fan les revisions amb l’oftalmòleg

Dimarts 6 de març a les 20:30 h va tenir lloc a l’IMO la Confèrencia sobre prevenció del glaucoma per a professionals. “Objectiu: diagnosticar el 50% dels pacients que tenen glaucoma i no ho saben”

Dra Freixes - els pacients amb glaucoma no compleixen el seu tractament

Les Dres. Arrondo, Pallás i Freixes van parlar de temes com la relació del glaucoma amb la pressió intraocular, el diagnòstic precoç i la seva importància per arribar al malalt que no té símptomes, o les ajudes visuals en glaucoma. El glaucoma és una malaltia asimptomàtica fins a l’estadi més avançat. Aproximadament un 50% dels casos no estan diagnosticats. Un desequilibri de la pressió intraocular pot fer-la augmentar, i aquest és el factor de risc principal del glaucoma que provoca la degeneració del nervi òptic. Dra. Arrondo: “També és feina d’òptics i optometristes educar el pacient amb glaucoma. No només s’han de revisar a l’òptica, també periòdicament amb oftalmòlegs. Com sempre, la col•laboració entre tots dos és òptima, ja que els òptics arriben a més persones i poden ajudar molt a conscienciar.”

Els òptics, optometristes i comunitat mèdica en general poden exercir un paper fonamental en la prevenció del glaucoma i la millora de qualitat de vida del pacient.

Proves i tractaments

La Dra. Freixes va explicar les diferents proves estructurals que analitzen la morfologia del nervi òptic i la capa de fibres nervioses. Són l’OCT (tomografia de coherència òptica), HRT (tomografia amb retinògraf de Heidelberg) i GDX (tomografia amb polarímetre). Els tractaments del glaucoma estan enfocats a disminuir la pressió intraocular i evitar la progressió de la malaltia, ja que, per desgràcia, la visió perduda és irrecuperable. Hi ha els tractaments farmacològics amb col•liris hipotensors oculars, els tractaments làser com la trabeculoplàstia amb làser d’argó i el tractament quirúrgic o cirurgia de glaucoma, com ara dispositius de drenatge o vàlvules, o l´ esclerectomia profunda no perforant, entre d’altres.

Diagnòstic i control del glaucoma

“El nostre objectiu principal és diagnosticar i tractar els pacients que corren el risc de perdre la visió a causa del glaucoma”, va comentar la Dra. Pallás. Com que el glaucoma és una malaltia crònica, progressiva, que sovint requereix medicació tòpica i revisions de seguiment periòdiques, és essencial comptar amb la col•laboració contínua del pacient per a un control satisfactori.

Asistentes a la conferencia de glaucoma para profesionales Assistents a la conferència de glaucoma per a professionals

 

Es calcula que el 41% dels pacients amb glaucoma no segueix el tractament i molts no fan les revisions amb l’oftalmòleg. Aquests pacients han de prendre consciència que cal complir amb la medicació i continuar prenent-la.

Prevenció i futur del glaucoma

Les persones amb miopies o hipermetropies altes són més susceptibles de patir glaucoma. De la mateixa manera, si es tenen antecedents familiars d’aquesta malaltia, les possibilitats de patir-la augmenten. A més, els pacients amb glaucoma han de ser precabuts, ja que pateixen més caigudes o accidents de trànsit. Mirant al futur, es preveu que d’aquí a uns quants anys el glaucoma es podrà tractar amb implants subconjuntivals i intravitris.