El 40% dels miops amb més de 8 diòptries corren el risc de patir patologies del centre de la retina

Conclusions sobre l’alta miopia al Congrés de Retina que va tenir lloc a l’IMO a finals de maig
Trends in Surgical & Medical Retina: Dr. Stanley Chang

Entre altres qüestions es van presentar els resultats d’una tècnica per remodelar el globus ocular i evitar despreniments de retina recurrents en alts miops.

Segons el Dr. Carlos Mateo, coordinador del congrés internacional Novetats mèdiques i quirúrgiques en retina amb el Dr. Borja Corcóstegui les persones amb alta miopia constitueixen un dels grups que més preocupa els especialistes en retina, ja que “el 40% dels miops amb més de 8 diòptries corren el risc de patir algun tipus de patologia del centre de la retina, amb una important pèrdua de visió“. A continuació podeu veure un breu vídeo amb moments del congrés.

Els pacients amb alta miopia, prop d’un 2% de la població, tenen més predisposició a patir certes malalties oculars com el glaucoma o les cataractes i especialment patologies relacionades amb la retina, com el despreniment de retina, la degeneració de la retina central per plaques d’atròfia, el creixement de vasos per sota de la retina a l’àrea macular, el forat macular miòpic o la separació de les capes de la retina macular, anomenada squisi. “Les malalties de la retina poden ocasionar una discapacitat visual important i incidir directament en la qualitat de vida del pacient, especialment quan es declaren en edat laboral, com sol passar en les persones amb alta miopia”, va explicar el coordinador del congrés.

Els pacients miops amb problemes de retina poden queixar-se de veure les línies ondulades o de veure taques opaques al camp visual, com també de perdre agudesa visual. Tanmateix, el Dr. Carlos Mateo recorda que “encara que no tinguin símptomes, els miops alts requereixen controls oftalmològics regulars per comprovar que no hi hagi lesions a la retina que en molts casos poden passar desapercebudes“.

L’especial predisposició de les persones amb alta miopia a patir problemes de retina és deguda a l’allargament patològic del globus ocular, que fa que la retina pugui veure’s afectada per tracció, per despreniment de les seves capes, etc. En aquest sentit, l’especialista de l’IMO va presentar al congrés la “indentació macular”, una tècnica que aconsegueix, precisament, remodelar el globus ocular i tornar-li la forma esfèrica normal, de manera que evita que es repeteixin problemes de retina en pacients amb alta miopia.