El 20% del total de revisats hauria d’anar a l’oftalmòleg per diagnosticar, descartar o controlar el glaucoma, atesos els factors de risc que presentaven

Es van trobar 5 casos de glaucoma, en 12 casos n’hi havia sospita i 15 presentaven hipertensió ocular, principal factor de risc. Els controls es van fer del 12 al 16 de març dins de la campanya “Trenca el setge a la visió”, impulsada per la Fundació IMO

5 de les 300 persones revisades dins de la campanya impulsada del 12 al 16 de març per la Fundació IMO amb motiu de la Setmana Mundial del Glaucoma, pateixen la malaltia. A les revisions preventives també es van detectar 12 pacients més (4%) que podrien tenir la malaltia, tot i que els farien falta més proves per confirmar el diagnòstic, i també 15 persones (5%) amb hipertensió ocular, principal factor de risc. A més, 3 persones més presentaven síndrome de dispersió pigmentària, una síndrome poc habitual que sol donar lloc a un tipus de glaucoma minoritari. Cal afegir-hi encara un grup de 27 persones (9%), a les quals s’ha recomanat que vigilin la pressió ocular, “ja que presentaven uns índexs al límit dels considerats normals”, segons la Dra. Carolina Pallás, especialista en glaucoma de l’IMO.

Conferència de les doctores de l’IMO especialistes en glaucoma: Dra. Arrondo, Dra. Freixes i Dra. Pallàs.

El 20% hauria d’anar a l’oftalmòleg

En total, 62 persones revisades la setmana passada, el 20% del total, hauria d’anar a l’oftalmòleg, sigui per sotmetre’s a noves proves per diagnosticar o descartar la malaltia o bé per fer-se controls de seguiment, atesos els factors de risc que presentaven. Aquests resultats confirmen l’elevat percentatge de persones que pateixen glaucoma o són candidates a patir-ne i no ho saben, ja que la pèrdua de camp visual que provoca la malaltia és lenta i no afecta la visió central fins a fases molt avançades.

Els òptics, optometristes i comunitat mèdica en general poden exercir un paper fonamental en la prevenció del glaucoma i la millora de la qualitat de vida del pacient.

Les proves oculars, fetes dins de la campanya “Trenca el setge a la visió. Lluita contra el glaucoma”, es van desenvolupar a les instal•lacions de l’Institut de Microcirurgia Ocular i al Parlament de Catalunya, on dimecres 14 es va organitzar una jornada de detecció precoç de la malaltia que es va tancar amb 185 visites a membres del Govern, polítics, personal de la cambra i premsa acreditada.

Què és el glaucoma? Tipus de glaucoma, riscos i prevenció.

El glaucoma

El glaucoma és una malaltia que provoca un dany progressiu en el nervi òptic, la part de l’ull que envia les imatges al cervell. Com a conseqüència, el camp visual va disminuint de manera gradual i pot arribar a provocar ceguesa si no es tracta a temps. La malaltia, que afecta un milió de persones a Espanya, és la segona causa de ceguesa evitable al món, on hi ha prop de 60 milions de persones amb la malaltia, tot i que més de la meitat no ho saben.