Dra. Isabel Nieto: “La intervenció quirúrgica en casos especials de cataracta requereix un estudi previ adequat. Si no, en lloc de millorar la visió, la pot empitjorar”

Dra. Isabel Nieto: “La intervenció quirúrgica en casos especials de cataracta requereix un estudi previ adequat. Si no, en lloc de millorar la visió, la pot empitjorar”

La catarata como especialidad en el Instituto de Microcirugía Ocular. Dra Nieto, IMO Barcelona

La cataracta es produeix per la pèrdua de transparència del cristal•lí, una lent natural que hi ha darrere de la pupil•la i a través de la qual passen els rajos de llum fins a incidir damunt la retina, on es formen les imatges. Quan el cristal•lí perd transparència, provoca pèrdua de visió de manera progressiva.

L’envelliment és la causa més habitual d’opacitat del cristal•lí –afecta més del 50% dels més grans de 65 anys–, però també pot haver-hi causes congènites, per traumatismes, o bé associades a altres malalties oculars o sistèmiques o a alguns fàrmacs (com els corticoides).

Els afectats solen patir de visió borrosa o doble. Altres símptomes són la disminució de la percepció de profunditat i dels colors i la incapacitat de llegir lletres petites. El pacient també pot acudir a la consulta per un augment de la miopía, que a partir dels 50 anys pot ser un símptoma de cataracta, o al contrari, per una aparent recuperació de visió que permet llegir sense ulleres. Això passa perquè els canvis que la cataracta causa en el cristal•lí poden convertir-lo en una espècie de lent d’augment.

La tècnica quirúrgica de referència en el tractament de la cataracta és la facoemulsificació per ultrasons, explica la Dra. Nieto de l’ IMO. Consisteix en la fragmentació de la cataracta a través d’una incisió i l’aspiració dels fragments del contingut opac del cristal•lí, deixant el sac transparent que l’embolcalla. La intervenció acaba amb la substitució de la lent natural per una lent intraocular artificial. Properament, aquesta cirurgia també podrà dur-se a terme en determinats casos amb una nova tecnologia làser, el làser de femtosegon-, que augmentarà la seguretat, la rapidesa i la precisió. La intervenció actual dóna molt bons resultats i un elevat percentatge d’èxit, cosa que l’ha convertit en la cirurgia més freqüent en adults.

És important recordar que no es tracta d’una cirurgia banal i que requereix una bona indicació i una correcta execució per part d’un cirurgià experimentat, puntualitza la Dra. Nieto. A més, cal tenir en compte que no totes les cataractes són iguals. N’hi ha algunes que comporten un risc més gran, com el cas dels ulls operats o els pacients diabètics, en els quals, a més, és imprescindible la col•laboració entre els especialistes en cataracta i en retina.

La intervenció quirúrgica en els casos especials requereix un estudi detallat perquè, si no es fa de manera adequada, en lloc de millorar, la visió pot empitjorar.