Dra. Arrondo: “Molt sovint els pacients no saben explicar què els passa i el glaucoma es confon amb altres patologies com les cataractes”

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Vídeo de la conferència “Les claus per entendre el glaucoma”, de les especialistes en glaucoma de l’IMO Dra. Arrondo, Dra. Freixes i Dra. Pallàs, dirigida a pacients i a públic general durant la Campanya Mundial del Glaucoma
Glaucoma: Qué es, tipos, riesgos y prevención. Conferencia en IMO Barcelona (Parte 1)

El glaucoma es compon d’un grup de malalties que afecten al nervi òptic. Són diferents, no totes tenen la mateixa causa, però sí la mateixa conseqüència. El dany d’aquest nervi òptic afecta la visió perquè disminueix el camp visual. Al món, el glaucoma afecta 66,8 milions de persones i 6,7 milions estan cegues a causa d’aquesta malaltia. A Espanya en pateix un milió de persones. A més, el 50% dels pacients amb glaucoma no saben que en tenen, perquè la majoria dels glaucomes no produeixen símptomes. “Molt sovint els pacients no saben explicar què els passa i es confonen amb altres malalties oculars com les cataractes" va comentar la Dra. Arrondo.

Quins pacients tenen més risc de patir aquesta malaltia?

  • Els pacients de més de 60 anys.
  • Els pacients de pell negra.
  • Les persones amb familiars que hagin patit glaucoma.
  • Els pacients amb pressió intraocular (PIO) elevada.

Per sota dels 40 anys el glaucoma és molt poc freqüent. Hi ha el glaucoma juvenil o el glaucoma congènit, però no sol produir-se.

Quines malalties són factors de risc per patir glaucoma?

  • alta miopía és un factor de risc molt important. “Aproximadament 1 de cada 4 pacients amb miopies altes podria desenvolupar glaucoma”, assegura la Dra. Arrondo.
  • Els pacients amb uveïtis també tenen més risc perquè es provoquen cicatrius que fan que el líquid que tenim dins de l’ull, l’humor aquós, no pugui sortir amb facilitat i que pugi la tensió ocular.
  • Els traumatismes als ulls i els cops amb hemorràgies internes també poden provocar un augment de la pressió ocular i acabar en glaucoma.
  • A més, els pacients amb diabetis que desenvolupen retinopatia diabètica proliferativa o malalties fortes poden tenir altres tipus de glaucoma que són de molt difícil maneig i requereixen quasi sempre cirurgia.
  • Les trombosis a la retina també poden provocar alguns tipus de glaucoma complicats i de molt difícil maneig si no es resolen amb cirurgia.