Dr. Navarro: “La DMAE és una malaltia que discapacita molt si no es tracta a temps”

Aquesta setmana l’IMO acull la Campanya per a la Prevenció de la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE). Es tracta d’una iniciativa que englobarà un seguit d’activitats d’informació i de conscienciació d’aquesta malaltia

Aquesta setmana l´ IMO acull la Campanya per a la Prevenció de la Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE). Es tracta d’una iniciativa que englobarà un seguit d’activitats d’informació i de conscienciació d’aquesta malaltia

El Doctor Rafael Navarro, especialitzat en patologies que afecten la retina, ens explica el perquè d’aquesta iniciativa i com prevenir la DMAE, principal causa de pèrdua de visió i, en conseqüència, pèrdua també d’autonomia per a les persones grans.

En què consisteix aquesta campanya de prevenció?

Estem fent revisions oftalmològiques gratuïtes a pacients, sobretot a persones més grans de 55 anys, perquè són els qui tenen més risc de patir aquesta malaltia.

Paral•lelament, hi haurà un seguit de xerrades informatives per al públic general i per a professionals. El nostre objectiu és que tant els pacients com els professionals estiguin informats i conscienciats per anticipar-se a la DMAE.

Ens pot explicar què és la DMAE?

La màcula és la zona central de la retina. És l’àrea més important perquè és la responsable de poder veure amb nitidesa els objectes, les cares, la lectura etc. La retina perifèrica no té aquesta capacitat de definició.

La Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) és una malaltia que provoca un deteriorament progressiu d’aquesta zona.

La malaltia afecta fonamentalment persones més grans de 65 anys i té diverses formes…

Efectivament, n’hi ha dues formes: la seca i la humida. La primera evoluciona de manera molt lenta i la pèrdua de visió és progressiva. La forma humida evoluciona a gran velocitat. A més, aquesta darrera provoca el creixement d’una membrana vascular sota la retina. Els vasos creixen, sagnen i perden líquid. Per això cal frenar l’avenç de la malaltia com abans millor. Actualment, la forma humida de la malaltia es tracta amb injeccions intraoculars.

En general, la gent pensa que només pot patir una forma de DMAE. No obstant això, és possible que un pacient que pateix una DMAE seca, amb el temps, pateixi la forma humida de la malaltia.

És una de les principals causes de pèrdua de visió al món occidental. S’explica per canvis socials com l’envelliment de la població?

Sí, la DMAE té relació, en part, amb l’augment de l’esperança de vida de les persones dels països occidentals. Ha estat una malaltia desconeguda fins que n’ha augmentat la prevalença i els factors ambientals han estat molt importants en la seva aparició. Per exemple, fa 30 anys la DMAE era una malaltia desconeguda al medi rural japonès, probablement gràcies al fet que la població seguia una dieta rica en vegetals i peix (omega 3). Actualment està demostrat que l’omega 3 ajuda a prevenir la DMAE. La medicina actual es basa en la prevenció i això facilita detectar i tractar amb més facilitat certes malalties.

Quins factors provoquen aquesta malaltia?

La DMAE la causen nombrosos factors. N’hi ha d’ambientals que hi tenen una relació molt clara, com el tabaquisme. És una malaltia que no apareix en persones joves i per tant l’edat és una altra de les causes. Igualment sabem que hi pot haver certa predisposició genètica a patir-la, tot i que no podem parlar d’herència. Altres factors que poden afavorir-ne l’aparició són la pressió arterial alta (hipertensió), el colesterol (hipercolesterolèmia) i qualsevol problema que afecti la circulació de la sang. En el fons, l’envelliment produeix una manca d’oxigenació correcta de molts dels teixits del nostre cos, entre ells els de la retina.

És possible recuperar visió si es pateix DMAE?

En la forma humida de la DMAE, el tractament amb injeccions intraoculars pot millorar una mica la visió del pacient, sobretot quan la membrana vascular està activa.

En el cas de la DMAE de tipus sec, encara no hi ha un tractament eficaç. Les vitamines antioxidants han demostrat que poden alentir la malaltia i per això incidim en la prevenció, perquè aquestes patologies sovint no donen senyals fins que ja és massa tard. Per això és important fer-se revisions oculars periòdicament a partir dels 55 anys.

A més, aquesta malaltia resta autonomia al pacient, de manera que es converteix gairebé en un problema social, que afecta qui el pateix, però també l’entorn immediat…

És una malaltia que pot provocar una discapacitat si no es tracta a temps perquè el pacient perd autonomia. Com que afecta la zona central de la visió, provoca que no es puguin fer activitats quotidianes com ara llegir, reconèixer cares, conduir, etc. Deu ser molt dur anar pel carrer i que algú se t’acosti per saludar-te i que no el puguis reconèixer. Afortunadament, hem aconseguit aturar l’avenç de la malaltia en molts casos i el pacient ha aconseguit conservar una bona visió.

A quins “senyals” hem d’estar atents per detectar la DMAE a temps?

La persona que pateix DMAE de tipus humit veu les línies dels objectes ondulades i perd visió ràpidament. En la forma seca, quan la malaltia apareix no es manifesta d’un dia per altre i el pacient no percep clarament els símptomes fins que ha evolucionat. Per això és important fer revisions periòdiques a partir de certa edat.