Dr. Navarro: “Avui dia es parla de tolerància zero amb la presència de fluid”

El Dr. Navarro va oferir una sessió d’aclariments i consells pràctics sobre la DMAE

Degeneración macular y presencia de fluido. Dr.Navarro. IMO Barcelona.

La Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE) té dues formes de manifestar-se: la forma seca i la forma humida. La DMAE seca consisteix en una atròfia progressiva tant de l’epiteli pigmentari com de la retina mateixa. La humida es caracteritza per l’aparició d’uns vasos anòmals que se situen just a sota de la retina i que perden un líquid que provoca pèrdua de visió central al pacient.

La forma humida de la DMAE pot estar inactiva, però sempre serà allà

La forma seca es pot convertir en humida, però la humida sempre serà humida, encara que no perdi líquid. Al pacient de DMAE humida, si li fem proves sempre li trobarem la membrana que perdia líquid, encara que estigui inactiva. I sempre es pot reactivar i tornar a perdre líquid. A mesura que passa el temps la capacitat de reactivació és menor, però és important seguir els controls per poder actuar a la mínima reactivació, quan el tractament és més efectiu.

No podem perdre el primer ull

És important actuar de manera precoç, no perdre el primer ull. Com que la pèrdua de visió és lenta, és possible que no ens n’adonem fins que la malaltia estigui en un grau més avançat (les dones que es maquillen els ulls solen detectar-la abans perquè fan l’exercici de tancar primer un ull i després l’altre). És important que totes les persones més grans de 50 anys es facin revisions de manera periòdica per detectar a temps la malaltia, i és aconsellable que el pacient mateix faci de tant en tant aquest senzill exercici de comprovar la visió d’un ull i de l’altre per separat per confirmar que no hi ha pèrdua de visió.

La DMAE coincideix amb la cataracta

Molts pacients que noten que van perdent visió pensen que és per la cataracta que ja els van diagnosticar paral•lelament, però en molts casos no és només això. A més, la cataracta mai no produeix una pèrdua de visió sobtada, si hi ha una pèrdua de visió ràpida, no es tracta d’una cataracta: cal anar urgentment a l’oftalmòleg per revisar-se la visió.

L’hàbit tabàquic multiplica per quatre el risc de patir DMAE

El fet de fumar és el factor ambiental que més s’ha relacionat amb la degeneració de la màcula. És el de més potència segons les estadístiques: el multiplica per quatre.

La DMAE humida és devastadora amb la visió, ens hi hem d’anticipar

Més que injeccions mensuals cal fer revisions mensuals. Avui dia es parla de tolerància zero amb la presència de fluid. S’han de fer revisions mensuals i fer les proves d’OCT i a la mínima presència de fluid és importantíssim iniciar el tractament d’urgència.