Dr. Mateo: “Les noves tecnologies fan més fàcil, ràpid i còmode el tractament de patologies com la retinopatia diabètica”

El Dr. Carlos Mateo de l’IMO va fer una ponència en el marc de la Conferència Diabetis i Visió que va tenir lloc a l’Institut el passat 14 de novembre en què va explicar les diferents opcions que les noves tecnologies ofereixen per al tractament de la retinopatia diabètica

Diabetes y Visión (2) Diagnóstico y pruebas. Dr. Mateo de IMO Barcelona

Hi ha diverses proves i tractaments adequats per als casos de retinopatia diabètica en què les noves tecnologies han aportat una sèrie de millores significatives. En el pacient diabètic és important estudiar tota la retina i no només la màcula o part central, per prevenir afectacions del camp visual que no detecten els tests de visió.

Per a l’estudi de la retina perifèrica es fan les anomenades angiografies de camp ampli (Optomap), que fan servir una tecnologia molt nova per observar la retina 200 graus (abans calia fer 9 fotos per obtenir aquesta imatge i tot i així era insuficient). El que es busca amb aquesta prova és detectar zones isquèmiques de la retina on els vasos han desaparegut per acció de la retinopatia diabètica. En aquestes zones es produeix una substància, el factor de proliferació vascular (VEGF), que crea nous vasos que creixen cap a la cavitat vítria, generen tracció a la retina i poden arribar a produir-ne el despreniment.

En els casos de retinopatia isquèmica, el tractament d’elecció és la panretinofotocoagulació, un tractament amb làser que permet cremar la zona de la retina isquèmica perquè deixi de produir aquests factors.

Abans es feia punt per punt i era molt tediosa, però recentment disposem de noves tecnologies que fan servir patrons (Pascal, PAttern SCAn Laser photocoagulation) que són molt més ràpids. Si fa 25 anys es citava el pacient fins a 5 vegades, ara pot fer-se d’un sol cop en uns 10 minuts.

Per a l’estudi de l’àrea macular, la part central de la retina, s’utilitza l’OCT (Tomografia de Coherència Òptica), que permet analitzar el gruix de la retina i saber si hi ha o no edema macular (primera causa de pèrdua de visió en el pacient diabètic) i si hi ha traccions a la retina que puguin provocar despreniment.

L’OCT també es fa servir per controlar la reducció de l’engrossiment de la màcula amb l’aplicació d’injeccions intraoculars d’esteroides o anti-VEGF. Es tracta, per tant, d’una nova tècnica que ajuda al diagnòstic precoç i al control de l’evolució després del tractament.