Dr. Daniel Elies: “El 80% de l’èxit de la cirurgia refractiva dependrà d’un bon diagnòstic i una correcta indicació”

Els darrers 20 anys, des de l’aparició del LASIK, el ventall d’opcions quirúrgiques per corregir defectes refractius s’ha desplegat de manera considerable i hi ha diverses opcions al nostre abast, més enllà de la solució que ens brinden les ulleres de tota la vida
dr. Daniel Elies

La cirurgia refractiva, per a la correcció de problemes de refracció (miopía, hipermetropia i astigmatisme), ha experimentat un important desenvolupament els darrers anys gràcies als avenços mèdics i tecnològics i a la creixent experiència d’una cirurgia la tècnica més estesa de la qual, el LASIK, ja ha fet 20 anys.

Una bona anàlisi de l’ull és bàsica, ja que el 80% de l’èxit de la cirurgia dependrà d’un bon diagnòstic i una correcta indicació, comenta el Dr. Elíes de l´ IMO.

Actualment, la majoria de la cirurgia refractiva es fa amb làser excímer per remodelar la còrnia eliminant finíssimes capes amb un feix de llum ultraviolada freda que no danya els teixits. Prop de la meitat d’aquestes intervencions es duran a terme amb la tècnica LASIK, en la qual el làser s’aplica a l’interior de la còrnia.

Una de les principals novetats d’aquesta tècnica és la introducció d’un altre làser, anomenat de femtosegon, per crear el flap. Ofereix un alt grau de regularitat a la superfície on ha d’actuar el làser excímer i permet fer flaps segurs a còrnies molt planes, molt corbes o primes, que d’altra manera no es podrien operar amb LASIK.

La cirurgia amb làser excímer també es fa a la superfície corneal o a les primeres capes en alguns pacients amb còrnies primes, febles, amb determinades distròfies o cicatrius corneals i en pacients amb risc de patir traumatismes oculars, etc. Es du a terme amb les tècniques conegudes com a ASA (Ablació Superficial Avançada), PRK (sigles en anglès de queratectomia fotorefractiva) o LASEK (queratectomia subepitelial assistida amb làser).

Tant si s’aplica a la superfície com a l’interior de la còrnia, el làser excímer està indicat en pacients menors de 45 anys i més grans de 20, amb miopia o astigmatisme i, en general, amb menys de 8 diòptries. La correcció que aconsegueix el làser és definitiva, tot i que a alguns pacients els pot tornar a aparèixer un problema de refracció.

La cirurgia refractiva amb làser és més segura avui que no pas fa uns anys i ofereix més qualitat de visió i un menor índex de reintervencions. Això ha estat possible pels avenços mèdics i tecnològics, que han impulsat també una altra alternativa per solucionar problemes de refracció: les lents intraoculars. Les més emprades són les fàquiques, que s’introdueixen entre la còrnia i el cristal•lí i estan indicades per a menors de 45 anys amb un defecte de refracció o dos d’associats.

Aquest tractament és reversible, per la qual cosa, si es produeixen canvis de visió, la lent pot retirar-se i canviar-se per una altra. L’ús està contraindicat en pacients amb patologia ocular prèvia com glaucoma, iritis o retinopatia diabètica i, en canvi, es pot aplicar en pacients amb còrnies fines, ull sec o pupil•la gran.

Un altre tipus de lents intraoculars són les pseudofàquiques, que substitueixen el cristal•lí, indicades en pacients amb cataracta . Les que corregeixen la presbícia són les multifocals. Són més complexes i de difícil adaptació per a alguns pacients i requereixen un ull de bones condicions oculars per ser implantades. Les lents pseudofáquiques també poden ser monofocals o acomodatives (amb petits moviments anteroposteriors per enfocar de lluny i de prop).