Dr. Corcóstegui: “La salut no pot dividir-se en compartiments estancs. S’ha de treballar en equip”

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

El Dr. Corcóstegui va ser entrevistat amb motiu de l’elecció de l’IMO com a centre oftalmològic més ben valorat pels metges espanyols

Entrevista publicada a La Vanguardia el 12 de setembre de 2012.
Preguntem a Borja Corcóstegui, un dels oftalmòlegs especialistes en retina més reconegut internacionalment, fundador i director mèdic de l'IMO, per les claus d’aquest lideratge i li demanem com veu l’oftalmologia actual.

Quines creu que són les claus que han permès a l’IMO ocupar aquest lloc de lideratge, referendat per la comunitat mèdica?

Agraïm i valorem aquestes opinions, però creiem que s’han de relativitzar. El que realment ens importa és que els pacients estiguin satisfets amb la nostra feina, que ens facin confiança i que ens permetin posar els nostres coneixements al servei de la millora de la visió i la qualitat de vida. I per a això crec que el fonamental és treballar en equip, amb professionals que destaquen tant per aptitud com per actitud i que els guia un afany constant de superació, tant en l’atenció clínica com en la quirúrgica, sense oblidar el vessant docent i d’investigació.

Resultats de l’enquesta de l’OCU (El Mundo)

 

Quina ha estat la trajectòria de l'IMO fins a convertir-se en el centre de referència que és avui?

Ha estat un camí llarg, de molta il•lusió i de molta feina, que es remunta a mitjan anys 80, quan dos socis vam impulsar el Centre de Retina i Vitri. A partir d’aleshores, el projecte es va anar obrint als millors professionals de les diverses especialitats oftalmològiques a través de d’una clínica al carrer Munner de Barcelona.

El 2006 vam fer un pas important amb la creació d’una nova societat a la qual es van incorporar vuit col•laboradors i amb la incorporació de nous socis. Així, al 92, sis oftalmòlegs vam iniciar el projecte de l’IMO com a tal, amb la inauguració socis més, i el 2009, ja amb 14 socis i deu col•laboradors, vam obrir la nova seu, a la Ronda de Dalt. L’alt grau de compromís professional i personal dels oftalmòlegs que s’han anat sumant al projecte ha fet possible que avui tinguem una organització forta i, sobretot, amb una aposta oftalmològica avançada i en constant innovació. Lluny d’estancar-nos en el passat, lluitem pel futur i hi creiem.

 

Com valora que siguin els metges, els seus col•legues d’altres especialitats, els qui destaquin la tasca de l'IMO?

Dr. Corcóstegui a la sala d’operacions

 

El reconeixement dels nostres col•legues metges ens gratifica i ens anima a continuar treballant en una línia de la qual estem cada cop més convençuts: la necessitat d’enfocar la prevenció i el tractament ocular del pacient d’una manera coherent i connectada a la resta d’aspectes de la salut.

Malalties com la diabetis, la hipertensió, les cardiopaties i un llarg etcètera tenen una repercussió molt directa en la visió. Per tant, per prevenir-les és imprescindible treballar en equip i compartir coneixements i punts de vista amb metges de diverses especialitats. Només d’aquesta manera podrem tractar cada persona com una unitat, la salut de la qual no pot dividir-se en compartiments estancs. El fet de tenir el suport dels nostres col•legues ens anima molt en aquest sentit.

Quins són els principals avenços en oftalmologia els darrers anys?

L’oftalmologia ha avançat de manera espectacular les darreres dècades. La suma de molts i petits avenços ha permès que els problemes de visió incideixin de manera cada cop menys negativa en la qualitat de vida de les persones. Entre altres coses, destacaria els fàrmacs d’injecció intraocular, que ja permeten tractar amb èxit moltes patologies que abans demanaven cirurgia, i que crec que constitueixen el gran salt en el tractament de les malalties de la retina actuals i de les properes dècades.

Pel que fa a la cirurgia, un dels avenços més importants ha vingut de la mà dels diversos tipus de làser per assistir un nombre cada vegada més ampli d’operacions. Un cas paradigmàtic es el del làser de femtosegon, que aquests darrers anys s’ha incorporat de manera decisiva a la cirurgia refractiva i que, des de fa tot just uns quants mesos està millorant la cirurgia de la cataracta. El resultat d’aquest i d’altres avenços quirúrgics és que avui tenim una cirurgia cada cop més precisa i de mínima incisió, que millora els resultats visuals i permet una recuperació més ràpida dels pacients. En tot cas, per molt que avanci la tecnologia, el que no fa és suplir el coneixement, primera arma que hem de tenir per a un bon tractament.

Quins són els reptes més immediats en aquest camp?

Entrevista al Dr. Corcóstegui a La Vanguardia

 

La investigació genètica, per descobrir les bases moleculars de diverses patologies oculars les teràpies gèniques seran una realitat d’aquí a pocs anys), el desenvolupament dels fàrmacs intraoculars d’alliberament lent i, a més llarg termini, l’estimulador elèctric de la retina en pacients invidents. Però a més d’aquests i d’altres avenços, crec que la gran revolució, que ja ha començat, s’ha de produir en la manera d’entendre la salut; hem d’anar cap a un model que doni molta més importància a la prevenció.

La investigació i la prevenció són, des del meu punt de vista, els dos grans reptes immediats, i per això hem volgut que siguin dos pilars de la Fundació IMO, impulsada fa dos anys per un grup d’especialistes de l'IMO. A través d’ella estem posant molta energia a informar la població del que ha de fer per evitar certes malalties oculars o, com a mínim, per retardar-les o per millorar-ne el pronòstic.

Els hàbits saludables i les revisions periòdiques són els dos grans missatges en què es basa la nostra política preventiva i que volem transmetre a tota la població, especialment a grups de risc i al conjunt de la comunitat mèdica, per tenir-ne la col•laboració i la complicitat.

Les instal•lacions de l'IMO

 

L’IMO, centre de referència en oftalmologia segons metges espanyols consultats per l’OCU

L’IMO és el centre oftalmològic més valorat d’Espanya per la comunitat mèdica, segons una enquesta feta per l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) a 281 metges del nostre país. En un informe elaborat arran d’aquesta enquesta, l’OCU estableix un rànquing de reputació de diferents centres sanitaris segons diverses especialitats mèdiques. En l’àmbit oftalmològic, el document inclou una relació de deu centres, tant públics com privats, encapçalats per l’IMO, amb un “índex de reputació” quasi vuit punts superior al del seu seguidor immediat.