Dr. Borja Corcóstegui: “El nostre repte és descobrir les causes de les patologies oculars i actuar-hi”

El Dr. Corcóstegui, fundador i director mèdic de l’IMO ha estat entrevistat per La Vanguardia amb motiu del cinquè aniversari de les noves instal•lacions de l’Institut. Des d’aleshores l’IMO s’ha convertit en el centre oftalmològic de referència segons els metges espanyols (estudi de l’OCU de 2012).

A continuació adjuntem la transcripció de l’entrevista a La Vanguardia:

Totes les patologies oculars tenen solució?

La suma de molts petits avenços ens està permetent tractar cada vegada més patologies i de manera més eficaç, tot i que encara queda molt de camí en la lluita contra algunes malalties que avui són incurables.

La neovascularització de l’ull, els fàrmacs d’injecció intraocular o l’ús del làser, últims avenços oftalmològics

En què s’ha avançat més?

Crec que on més canvis s’han produït i es produiran els propers anys és en els tractaments de la neovascularització de l’ull per tractar malalties de la retina i de la còrnia, que s’estan guarint gràcies als nous tractaments mèdics. Els fàrmacs d’injecció intraocular estan permetent abordar amb èxit moltes patologies de retina que abans requerien cirurgia. En aquest camp, el quirúrgic, també hem avançat, sobretot, en l’ús de diversos tipus de làser, com el de femtosegon, que milloren els resultats visuals i fan més passador el postoperatori, tant en cirurgia refractiva com de cataracta.

L’objectiu principal: eradicar la pèrdua severa de visió i millorar la qualitat de vida dels pacients

L’objectiu és eradicar la pèrdua severa de visió?

Sí, i també anar millorant la qualitat de vida dels pacients. Busquem una intervenció mínima i precoç per aturar l’aparició i l’evolució de malalties oculars i evitar així actuacions més complexes i de pitjor resultat visual. Alguns exemples d’aquesta estratègia són, a més del làser de femtosegon, tècniques com el cross-linking (aplicació de llum ultraviolada damunt la còrnia per corregir defectes greus i evitar trasplantaments); l’ús de nous fàrmacs antiangiogènics i d’insercions (càpsules d’esteroides i d’immunodepressors d’alliberament lent); l´ús de cèl•lules del limbe per regenerar la còrnia; o l’avenç en l’ús de queratopròtesis o “còrnies artificials”. Una altra aposta que fem és la investigació genètica, amb la qual pretenem preparar els pacients per a futures teràpies gèniques que permetin tractar malalties hereditàries de la visió que fins ara eren incurables.

Entrevista al Dr. Borja Corcóstegui a La Vanguardia

 

L’aposta és la prevenció?

Sí. Crec que la gran revolució s’ha de produir en la manera d’entendre la salut: un model que doni més importància a la prevenció. Juntament amb la investigació, per mi aquest és el gran repte, perquè s’orienta a descobrir les causes de les patologies oculars i a actuar-hi, més que no pas a intentar minimitzar-ne les conseqüències.

El 90% dels casos de ceguesa causats per la retinopatia diabètica podria evitar-se amb un tractament precoç.

Podria donar-nos algun exemple concret de la incidència de la prevenció en la salut ocular?

La retinopatia diabètica. És la primera causa de ceguesa en edat laboral al món occidental, tot i que això podria evitar-se en el 90% dels casos amb un tractament precoç i adequat. D’aquí ve la importància de la prevenció i de la feina coordinada entre diferents especialistes, una col•laboració que pretenem fomentar des de la Unitat de Retinopatia Diabètica de l’IMO.

La investigació genètica, les teràpies gèniques i el desenvolupament i perfeccionament dels fàrmacs intraoculars d’alliberació lenta i l’estimulador elèctric de retina, principals reptes del futur.

I quins són els principals reptes de futur?

La investigació genètica per descobrir les bases moleculars de moltes patologies oculars, les teràpies gèniques, que seran una realitat d’aquí a ben pocs anys, el desenvolupament i perfeccionament dels fàrmacs intraoculars d’alliberació lenta i, més a llarg termini, l’estimulador elèctric de la retina (microxip), en l’estudi i desenvolupament del qual l’IMO ha participat des dels inicis, fa vint anys. Tot i que ja comença a aplicar-se, des del meu punt de vista els resultats són encara massa precaris. Falta molt de desenvolupament per obtenir uns resultats satisfactoris per al pacient. Mentrestant, la nostra línia d’investigació se centra més en opcions encaminades a evitar arribar a estadis de ceguesa.

Aposta per noves línies d’investigació en l’àmbit clínic i de biologia molecular o de genètica.

Quines són les principals línies d’investigació actuals?

La investigació en oftalmologia està avançant ràpidament en diferents camps, tant a nivell clínic com de biologia molecular o de genètica. Nosaltres apostem per totes dues, convençuts que és la investigació la que ens donarà moltes claus sobre els tractaments del futur. En el camp genètic, com comentava, estem posant el focus a descobrir les bases moleculars de les patologies oculars d’origen genètic i ens preparem per a les imminents teràpies gèniques. Pel que fa a la investigació clínica, l’IMO ha participat en més de trenta estudis nacionals i internacionals. En aquests moments, liderem un assaig clínic pioner, l’estudi Bioimage, en el qual participen més de vint hospitals i prop de 200 pacients amb DMAE. A través de l’anàlisi genètica d’aquests pacients al laboratori de biologia molecular de l’IMO, pretenem descobrir si podem establir perfils de resposta a determinats tractaments farmacològics per motius genètics, perquè això suposaria un pas important cap a la medicina individualitzada.

Es recomana que infants, persones a partir dels 40 anys i persones amb antecedents familiars es facin revisions regulars.

Quan i per què hem d’anar a l’oftalmòleg?

És important anar a l’oftalmòleg tant per un problema ocular concret com per fer controls rutinaris. Posar-nos en mans de bons especialistes ens garanteix poder disposar dels coneixements, les tècniques i la tecnologia necessària per a una bona exploració ocular i un diagnòstic i un tractament encertats. És important adoptar una actitud activa i preventiva i fer-se revisions regulars, especialment en la infantesa, que és quan es desenvolupa el nostre sistema visual, i després, a partir dels 40 anys, o bé a qualsevol edat si es pertany a algun grup de risc o si es tenen antecedents familiars.

Fer una vida saludable i evitar el tabac i l’alcohol podria evitar o retardar l’aparició de patologies oculars.

Què més podem fer per mantenir una bona salut ocular?

Tenir uns hàbits saludables ajuda a evitar o retardar l’aparició de patologies oculars i a millorar-ne el pronòstic. Seguir una dieta equilibrada, evitar el tabac i l’alcohol i fer exercici són les principals mesures per prevenir malalties generals que acaben afectant l’ull. A més, cal protegir els ulls de la radiació solar i, en el cas dels qui porten lents de contacte, cuidar-ne la higiene i no abusar-ne. L’IMO té 23.000 metres quadrats i gairebé 200 professionals dedicats a la salut ocular. Són xifres molt elevades per a un òrgan tan petit com l’ull... Anatòmicament, l’ull és molt petit, però està dotat d’una gran complexitat. A més, compleix una funció clau per al desenvolupament de la nostra vida quotidiana: la visió. L’objectiu de l’IMO és oferir una cura integral de la visió, cosa que implica una estreta col•laboració d’un equip mèdic altament especialitzat que permeti actuar de manera experta i eficaç davant de qualsevol amenaça que pugui afectar l’ull, i fer-ho de manera conjunta, quan calgui.

L’IMO en xifres:

  • L’IMO ofereix tractament i cirurgia en totes les àrees de la medicina ocular: retina i vitri, cataractes, còrnia i cirurgia refractiva, glaucoma, oculoplàstia, estrabisme, oftalmologia pediàtrica i neuroftalmologia
  • A més, té un departament específic de baixa visió i un servei d’urgències de 24 hores.
  • Des de 2009 té unes instal•lacions de 23.000 metres quadrats
  • Està dotat de 70 consultes i 8 sales d’operacions
  • Anualment s’hi visiten més de 20.000 pacients
  • S’hi duen a terme prop de 7.000 cirurgies
  • Té gairebé 200 professionals dedicats a la salut ocular