DMAE: impulsem projectes de recerca amb teràpies gèniques i visió artificial

18 de març de 2021

La degeneració macular associada a l’edat (DMAE) és una malaltia crònica, que requereix un diagnòstic precoç i, en molts casos, un tractament periòdic per a frenar-ne l’evolució.

Aquest aspecte és especialment clau en temps de pandèmia, ja que segons un estudi recent del Grup Miranza, el 75% dels espanyols no ha visitat l’oftalmòleg els darrers mesos. Una de les principals conseqüències d’aquest fet és que molts pacients amb malalties oculars cròniques, com la DMAE no han pogut dur a terme un seguiment oftalmològic correcte i frenar l’avenç de la patologia, ja que l’evolució sovint és ràpida i provoca una limitació visual molt severa, en molts casos.

Actualment, la DMAE:

  • és la primera causa de pèrdua de visió en persones més grans de 65 anys

  • afecta aproximadament  700.000 persones a l’Estat espanyol.

Factors de risc principals: l’edat i els antecedents familiars

Un dels aspectes clau de la DMAE és que es deu a múltiples factors, però el principal és l’edat. “Això significa que molt poques persones es veuen afectades abans dels 50-60 anys”, explica el Dr. Rafael Navarro, oftalmòleg expert en aquesta patologia degenerativa de la retina, de l’IMO Grup Miranza i Director d’I+D del grup.

L'edat és el principal factor de risc de la DMAE

Així mateix, “sabem que hi ha certa predisposició genètica: de 3 a 6 vegades superior si es té un familiar de primer grau afectat”, afegeix l’oftalmòleg.

Principals signes de la DMAE

Pel que fa a la visió amb DMAE, generalment s’associa a una taca al centre de la visió, que va creixent i que, a mesura que la malaltia avança, provoca una limitació visual important. Aquest símptoma té lloc perquè la patologia afecta la zona central de la retina, la màcula. No obstant això, tal com afegeix el Dr. Navarro: “És important tenir en compte que aquest trastorn visual és característic de les persones que pateixen una DMAE severa”.

Altres signes que podrien indicar l’inici d’una DMAE són:

  • pèrdua de visió
  • percebre les línies tortes o distorsionades (símptoma característic de certs tipus de DMAE)
  • disminució de sensibilitat al contrast i dificultat d’adaptació als canvis de llum, per exemple, quan es canvia d’espais exteriors a interiors.

El Dr. Rafael Navarro és expert en DMAE, de l'IMO Grupo Miranza

És essencial diagnosticar la DMAE a temps, ja que els tractaments són més eficaços en els casos menys avançats. Per això, les revisions oftalmològiques periòdiques són claus

Dr. Rafael Navarro

Tractaments actuals per a la DMAE

Existeixen dos tipus de DMAE:

  • La forma humida, que es tracta des de fa anys amb injeccions periòdiques de fàrmacs, anomenats antiangiogènics. S’apliquen a l’interior de l’ull del pacient afectat, permeten frenar la malaltia i, en molts casos, el pacient manté i, fins i tot, recupera la visió.
  • La forma seca de DMAE, que, lamentablement no té tractament. No obstant això, evoluciona més lentament que la DMAE humida i l’única teràpia que els oftalmòlegs poden prescriure és la presa de certs suplements antioxidants, els quals protegeixen la màcula

Medicació amb antixiodants per la DMAE seca

Els antioxidants ajuden a alentir l’evolució de la DMAE seca però no són un tractament eficaç

Dr. Rafael Navarro

Projectes de recerca: teràpies gèniques i visió artificial

A l’IMO Grup Miranza duem a terme estudis clínics, encapçalats per la Fundació IMO que tenen l’objectiu abordar la malaltia amb diferents estratègies terapèutiques, segons el perfil clínic del pacient:

  • El primer és una teràpia gènica per a un tipus de DMAE seca, associada a una alteració genètica puntual i l’estem duent a terme amb el nostre Departament de Genètica. A mesura que el projecte avanci, s’ampliarà a altres grups de persones afectades i consistirà a reemplaçar el gen alterat per un de sa. Esperem que doni bons resultats.
  • Un altre projecte en marxa està dirigit a persones amb una visió molt baixa, també causada per la DMAE seca. Consistirà a implantar un xip sota la retina, el qual generarà un impuls elèctric que, al seu torn, l’estimularà. L’objectiu és que el pacient sigui capaç de percebre imatges, a través d’una microvideocàmera instal·lada a les seves pròpies ulleres. Els estudis preliminars són molt prometedors, ja que alguns pacients han tornat a llegir després de la implantació.
  • També estan prevists altres estudis relacionats amb injeccions intraoculars per a diferents tipus de DMAE: per frenar l’evolució de la forma seca i per millorar els existents, en el cas de la forma humida.

Esperem que tots aquests projectes de l’IMO Grup Miranza, ens ajudin a millorar la visió i qualitat de vida dels nostres pacients en un futur no gaire llunyà

Dr. Rafael Navarro

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.