Dia Internacional del Llibre: gaudeix de la lectura cuidant la teva visió

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
día del libro Sant Jordi

El 23 d'abril, Dia Internacional del Llibre, és una excusa perfecta per renovar els títols de la tauleta de nit o de l'e-book. Els nostres experts se sumen a aquesta jornada i recorden la importància de gaudir d´una bona visió, especialment propera, per gaudir de plaers, com el de la lectura.

Amb motiu de Sant Jordi, Dia Internacional del Llibre, t'expliquem algunes claus sobre visió i lectura!

Pèrdua d’interès per la lectura o problema de visió?

L'afició per la lectura pot anar decreixent a mesura que fem anys. Aquesta pèrdua d'interès no sempre respon a un canvi d'aficions o a una suposada “deixadesa”, sinó que sovint està relacionada amb la presbícia (vista cansada), un procés degeneratiu natural que afecta més del 90% dels més grans de 45 anys.

“La presbícia provoca que una cosa que fins aleshores fèiem de manera natural i inconscient –enfocar en la visió propera– suposi un sobreesforç per al cristal·lí, que comença a perdre la capacitat d'acomodació o d'enfocament”.

Dr. Daniel Elies, director mèdic de l’IMO Grupo Miranza Madrid.

Començar a perdre l'afició per la lectura a partir dels 40 anys pot ser el primer símptoma de la presbícia o vista cansada, un procés que cada cop compta amb més i millors opcions de tractament.

Com pots notar que tens presbícia quan llegeixes?

  • Les lletres “ballen” i es tornen “borroses”.
  • Necessitat d'allunyar més el llibre o dispositiu mòbil de lectura per veure bé el text.
  • Mal de cap, després de fixar la vista durant molt de temps.

presbicia revision ocular
Amb l'edat, el cristal·lí va perdent capacitat d'enfocar a distàncies diferents, i la visió propera és la primera perjudicada

Consells per als més petits

Així mateix, el desinterès per la lectura també pot ser la "primera pista" de problemes de visió habituals a la infància, per exemple, la hipermetropia.

Sovint passen desapercebuts, ja que els nens compensen aquest defecte refractiu fent servir la gran capacitat d'acomodació (enfocament) que té el cristal·lí, és a dir, la lent natural d'un ull jove. Com explica la Dra. Ana Wert, experta en oftalmologia pediàtrica de l’IMO Grup Miranza:"Els nens s'adapten fàcilment al seu grau de visió perquè no han vist mai millor, és usual per a ells".

L'esforç visual que han de fer els nens per enfocar els pot provocar cansament ocular i, com a conseqüència, fer-los rebutjar l'hàbit de la lectura.

lectura y visión
Perdre l'hàbit de llegir pot ser una primera pista que un nen té problemes de visió.

A l’IMO Grup Miranza volem que gaudeixis de plaers com la lectura...

Consells per gaudir de la lectura cuidant la visió:

  • Fes pauses cada 20 minuts i mira lluny per relaxar l'acomodació.
  • No forcis la vista i utilitza la correcció òptica adequada.
  • Utilitza una bona il·luminació.
  • Hidrata la superfície ocular amb llàgrimes artificials.

10 llibres que no us podeu perdre per Sant Jordi, recomanats per l'equip IMO Grup Miranza:

sant jordi libros

1. Ritus funeraris
Ho recomana: Sheila Casas (Gestora de pacients- Barcelona)
En aquesta novel·la de ficció, ambientada al segle XIX, Hannah Kent s'inspira en la història real de l'última dona decapitada a Islàndia en un relat "molt ambientat, que barreja suspens i passions íntimes".

2. L'infinit en un jonc
Ho recomana
: Carmen Mas (Secretària de direcció - Barcelona)
L'autora Irene Vallejo fa una interessantíssima reflexió en aquest assaig sobre el naixement dels llibres. "Sap reflectir molt bé com el plaer de lectura ens transporta a la imaginació".

3. Estava preparat per a tot menys per a tu
Ho recomana: Maite Serrano (Coordinadora de consultes - Manresa)
L'incombustible i polifacètic Albert Espinosa torna amb un llibre "inspirador i ple de saviesa, que t'omple de bona energia".

4. Els ambaixadors
Ho recomana: 
Dr. Arnau Navinés (Departamento de Genética)
Aquest llibre, d'Albert Villaró, és un "mecanisme de rellotgeria, una ficció que juga amb la història amb imaginació, sentit de l'humor, un estil personalíssim i una mica de mala bava".

5. El silencio de la ciudad blanca
Ho recomana: Mar Gispert (Optica optometrista -Terrassa)
Portada al cinema amb resultats irregulars, és una novel·la policíaca d'Eva Gª Saenz d'Urturi, que enganxa per la intriga i el suspens. "I té un as a la màniga: un gir final que no veus venir".

6. Troba la teva persona vitamina
Ho recomana: Tatiana Zapata (Auxiliar de consulta - Barcelona)
La Dra. Marian Rojas, psiquiatra i llicenciada en Medicina, ajuda a trobar la part positiva de les coses en aquest llibre que "aporta molta estabilitat i del qual surts reconfortat després de llegir-lo".

7. Sol de mitjanit
Ho recomana: Adriana López (Gestora de pacients - Barcelona)
Stephenie Meyer fa una volta de rosca a la saga Crepuscle, amb aquesta excitant seqüela, narrada des del punt de vista del vampir Edward Cullen, que "té de tot: romanç, acció, misteri...".

8. Ensayo sobre la ceguera
Ho recomana:
Dr. Diego Celdrán (oftalmòleg - Madrid)
José Saramago explica com la naturalesa humana, davant de l'instint de supervivència i la por, es torna amoral i prima l'instint de supervivència. A més, "es parla sobre una pandèmia (la ceguesa blanca), que pels temps que hem viscut i en ser oftalmòleg, és molt representatiu".

9.  Puta, tu
Ho recomana: Joan-Manuel Miguel (Gerent - Manresa)
El manresà Enric Llort debuta a la literatura amb una novel·la d'intriga que funciona com un trencaclosques. La història "beu de la curiositat que ens pot portar a situacions que no esperem", explica l'autor.

10. Les set germanes
Ho recomana:
Rocío Girona (Óptica optometrista - Barcelona)
Saga familiar de set llibres, de l'escriptora Lucinda Riley, amb un impactant rerefons històric. "Combina personatges ficticis i reals de manera emotiva i addictiva".

A més, per celebrar el Dia de Sant Jordi, us obsequiem amb un petit llibre creat especialment per a aquesta ocasió. Descobreix-ho aquí!