El 23 d'abril, Dia Internacional del Llibre, és una excusa perfecta per renovar els títols de la tauleta de nit o de l'e-book. Els nostres experts se sumen a aquesta jornada i recorden la importància de gaudir d´una bona visió, especialment propera, per gaudir de plaers, com el de la lectura.
Amb motiu de Sant Jordi, Dia Internacional del Llibre, t'expliquem algunes claus sobre visió i lectura!
Pèrdua d’interès per la lectura o problema de visió?
L'afició per la lectura pot anar decreixent a mesura que fem anys. Aquesta pèrdua d'interès no sempre respon a un canvi d'aficions o a una suposada “deixadesa”, sinó que sovint està relacionada amb la presbícia (vista cansada), un procés degeneratiu natural que afecta més del 90% dels més grans de 45 anys.
“La presbícia provoca que una cosa que fins aleshores fèiem de manera natural i inconscient –enfocar en la visió propera– suposi un sobreesforç per al cristal·lí, que comença a perdre la capacitat d'acomodació o d'enfocament”.
Dr. Daniel Elies, director mèdic de l’IMO Grupo Miranza Madrid.
Començar a perdre l'afició per la lectura a partir dels 40 anys pot ser el primer símptoma de la presbícia o vista cansada, un procés que cada cop compta amb més i millors opcions de tractament.
Com pots notar que tens presbícia quan llegeixes?
- Les lletres “ballen” i es tornen “borroses”.
- Necessitat d'allunyar més el llibre o dispositiu mòbil de lectura per veure bé el text.
- Mal de cap, després de fixar la vista durant molt de temps.
Amb l'edat, el cristal·lí va perdent capacitat d'enfocar a distàncies diferents, i la visió propera és la primera perjudicada
Consells per als més petits
Així mateix, el desinterès per la lectura també pot ser la "primera pista" de problemes de visió habituals a la infància, per exemple, la hipermetropia.
Sovint passen desapercebuts, ja que els nens compensen aquest defecte refractiu fent servir la gran capacitat d'acomodació (enfocament) que té el cristal·lí, és a dir, la lent natural d'un ull jove. Com explica la Dra. Ana Wert, experta en oftalmologia pediàtrica de l’IMO Grup Miranza:"Els nens s'adapten fàcilment al seu grau de visió perquè no han vist mai millor, és usual per a ells".
L'esforç visual que han de fer els nens per enfocar els pot provocar cansament ocular i, com a conseqüència, fer-los rebutjar l'hàbit de la lectura.
Perdre l'hàbit de llegir pot ser una primera pista que un nen té problemes de visió.
A l’IMO Grup Miranza volem que gaudeixis de plaers com la lectura...
Consells per gaudir de la lectura cuidant la visió:
- Fes pauses cada 20 minuts i mira lluny per relaxar l'acomodació.
- No forcis la vista i utilitza la correcció òptica adequada.
- Utilitza una bona il·luminació.
- Hidrata la superfície ocular amb llàgrimes artificials.
10 llibres que no us podeu perdre per Sant Jordi, recomanats per l'equip IMO Grup Miranza:
1. Ritus funeraris
Ho recomana: Sheila Casas (Gestora de pacients- Barcelona)
En aquesta novel·la de ficció, ambientada al segle XIX, Hannah Kent s'inspira en la història real de l'última dona decapitada a Islàndia en un relat "molt ambientat, que barreja suspens i passions íntimes".
2. L'infinit en un jonc
Ho recomana: Carmen Mas (Secretària de direcció - Barcelona)
L'autora Irene Vallejo fa una interessantíssima reflexió en aquest assaig sobre el naixement dels llibres. "Sap reflectir molt bé com el plaer de lectura ens transporta a la imaginació".
3. Estava preparat per a tot menys per a tu
Ho recomana: Maite Serrano (Coordinadora de consultes - Manresa)
L'incombustible i polifacètic Albert Espinosa torna amb un llibre "inspirador i ple de saviesa, que t'omple de bona energia".
4. Els ambaixadors
Ho recomana: Dr. Arnau Navinés (Departamento de Genética)
Aquest llibre, d'Albert Villaró, és un "mecanisme de rellotgeria, una ficció que juga amb la història amb imaginació, sentit de l'humor, un estil personalíssim i una mica de mala bava".
5. El silencio de la ciudad blanca
Ho recomana: Mar Gispert (Optica optometrista -Terrassa)
Portada al cinema amb resultats irregulars, és una novel·la policíaca d'Eva Gª Saenz d'Urturi, que enganxa per la intriga i el suspens. "I té un as a la màniga: un gir final que no veus venir".
6. Troba la teva persona vitamina
Ho recomana: Tatiana Zapata (Auxiliar de consulta - Barcelona)
La Dra. Marian Rojas, psiquiatra i llicenciada en Medicina, ajuda a trobar la part positiva de les coses en aquest llibre que "aporta molta estabilitat i del qual surts reconfortat després de llegir-lo".
7. Sol de mitjanit
Ho recomana: Adriana López (Gestora de pacients - Barcelona)
Stephenie Meyer fa una volta de rosca a la saga Crepuscle, amb aquesta excitant seqüela, narrada des del punt de vista del vampir Edward Cullen, que "té de tot: romanç, acció, misteri...".
8. Ensayo sobre la ceguera
Ho recomana: Dr. Diego Celdrán (oftalmòleg - Madrid)
José Saramago explica com la naturalesa humana, davant de l'instint de supervivència i la por, es torna amoral i prima l'instint de supervivència. A més, "es parla sobre una pandèmia (la ceguesa blanca), que pels temps que hem viscut i en ser oftalmòleg, és molt representatiu".
9. Puta, tu
Ho recomana: Joan-Manuel Miguel (Gerent - Manresa)
El manresà Enric Llort debuta a la literatura amb una novel·la d'intriga que funciona com un trencaclosques. La història "beu de la curiositat que ens pot portar a situacions que no esperem", explica l'autor.
10. Les set germanes
Ho recomana: Rocío Girona (Óptica optometrista - Barcelona)
Saga familiar de set llibres, de l'escriptora Lucinda Riley, amb un impactant rerefons històric. "Combina personatges ficticis i reals de manera emotiva i addictiva".
A més, per celebrar el Dia de Sant Jordi, us obsequiem amb un petit llibre creat especialment per a aquesta ocasió. Descobreix-ho aquí!