Despreniment de retina: causes, símptomes, tractament i grau d’urgència

El Dr. José García-Arumí, especialista en retina i vitri de l’IMO, ens recorda quatre punts bàsics per entendre i prevenir el despreniment de retina: què és i per què passa, quins símptomes provoca, com s’opera i quin grau d’urgència té.

¿Qué es el desprendimiento de retina? Dr. García-Arumí. IMO Barcelona

El despreniment de retina és una patologia relativament freqüent, sobretot a partir de certa edat. Es produeix perquè la mida de la càpsula que embolcalla l’humor vitri (un gel que farceix el globus ocular) va disminuint per deshidratació, a causa, fonamentalment, de l’edat o d’una operació prèvia de cataracta. En conseqüència, la càpsula es desprèn de la paret posterior de la retina (despreniment de vitri) i produeix un esquinç que deixa passar líquid i que acaba provocant el despreniment de retina.

És recomanable que els pacients amb alta miopia es revisin la visió anualment encara que no tinguin símptomes

Quan això passa, el pacient pot notar aparició de mosques volants al camp visual, sensació de flaixos o pèrdua d’una zona del camp visual, com si caigués una cortina. Si hi ha qualsevol d’aquests símptomes, cal acudir ràpidament a l’oftalmòleg. També s’han de revisar anualment, encara que no tinguin símptomes, pacients de risc com els que pateixen alta miopia, un grup especialment amenaçat de patir despreniment de retina.

Quins són els símptomes del despreniment de retina – Dr. García-Arumí, IMO Barcelona

La cirurgia permet recuperar visió i fins restablir la que es tenia abans del despreniment

Amb la cirurgia del despreniment de retina, es recol•loca la retina al seu lloc, se segella la ruptura amb làser i es manté la retina a lloc. Es pot fer amb cirurgia escleral, que consisteix a col•locar una banda de silicona a manera de cinturó al voltant de la retina, per relaxar la tracció que hi recau i soldar després l’esquinç, si bé la tècnica més estesa és la vitrectomia. Aquest procediment consisteix a accedir a la retina a través de tres o quatre microincisions, extreure la gelatina que està traccionant la retina, relaxar-la i fer una soldadura al voltant de l’esquinç. Finalment, s’introdueix al globus ocular un element per mantenir fixa la retina al seu lloc, que pot ser gas o oli de silicona. En la majoria de casos, la cirurgia permet recuperar visió i fins restablir la que es tenia abans del despreniment. El que és important és que si el despreniment també ha afectat la màcula no hagi estat gaire temps despresa.

Com és la cirurgia del despreniment de retina – Dr. García-Arumí, IMO Barcelona

És important fer una cirurgia precoç i que sigui un cirurgià expert qui se n’encarregui

Per tant, és molt important fer una cirurgia precoç. Si la cirurgia triga més d’una setmana, la possibilitat de restablir la visió prèvia al despreniment serà menor. L’ideal és fer-la pràcticament d’urgències: el mateix dia, l’endemà o dos dies després d’haver-se produït. Igualment important és que la faci un cirurgià expert, perquè l’èxit de la primera intervenció és fonamental per evitar complicacions i per reduir el risc de pèrdua de visió.

És urgent tractar el despreniment de retina? – Dr. García-Arumí, IMO Barcelona