Desenvolupament insuficient de l’ull

Els problemes de visió en nens requereixen una atenció especial ja que la falta de diagnòstic i tractament comporta en molts casos futurs problemes d’aprenentatge
Una de les causes més habituals de problemes visuals en els nens és l´ ambliopia o “ull gandul”.

Qualsevol problema que afecti les habilitats visuals d’un nen pot provocar-li problemes en l’aprenentatge. O, dit d’una altra manera, un problema d’aprenentatge pot ser un símptoma d’un problema visual. En aquest cas, al primer símptoma de fracàs o de dificultat escolar convé fer un examen complet del desenvolupament visual del nen.

Ambliopia o “ull gandul”

Una de les causes més comunes de problemes de visió infantil és l’ambliopia (“ull gandul”), que afecta aproximadament un 2,5% de la població mundial. A Espanya hi ha al voltant d’un milió de casos, segons investigacions recents. L’ambliopia apareix a la infantesa i, si no es tracta de manera precoç, persisteix a l’edat adulta. El sistema visual d’un nounat no està format del tot, sinó que està en ple desenvolupament. La capacitat visual s’adquireix progressivament durant els primers anys de vida. Segons informa l´ Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), l’“ull gandul” només es manifesta en la infantesa i les causes més freqüents són l’estrabisme (quan un ull es desvia i el cervell n’anul•la la visió) i els defectes refractius (hipermetropia, astigmatisme o miopia). L’origen del problema comença quan les vies que transmeten els missatges de la visió d’un dels ulls al cervell no es desenvolupen prou. El cervell prefereix l’altre ull i la vista del nen no es desenvolupa de manera normal. En els casos més greus pot arribar a causar ceguesa a l’ull afectat. De fet, l’“ull gandul” sol desenvolupar-se en graduacions elevades que no s’han detectat abans dels dos anys.

Descarrega’t l’article sencer.