Cuidar les parpelles per protegir la visió

Oftalmòlegs de l’IMO destaquen 5 problemes palpebrals que, més enllà de tenir una implicació estètica, poden comprometre la salut ocular.

revisió oculoplàstica IMO

Corregir les "bosses" i l'excés de pell de les parpelles és un dels motius més freqüents de cirurgia estètica. No obstant això, els especialistes en rejoveniment oculofacial i oculoplàstica de l'IMO recorden que els problemes que afecten aquesta fina i delicada pell que cobreix els ulls no són només qüestió d'imatge, sinó que poden danyar altres estructures oculars –com ara la còrnia– o posar en risc la visió. Aquestes són cinc situacions en què un mal estat o un funcionament palpebral incorrecte pot repercutir de manera important en la salut ocular:

1. Si les parpelles estan caigudes

L'envelliment, traumatismes, tumors, malalties sistèmiques o alteracions en el desenvolupament embrionari, entre d’altres factors, poden fer que una o les dues parpelles superiors descendeixin i estiguin més baixes del que és habitual (ptosi palpebral). Com més gran és el grau de caiguda, més es redueix el camp visual i, si arriba a tapar-se part de la pupil·la, la visió queda seriosament afectada. A més de la incapacitat que això suposa i de l'impacte psicològic que pot comportar, tractar-ho és especialment important en el cas dels nens: "Si no reben els estímuls adequats en l'etapa de desenvolupament visual, la visió no assoleix tot el potencial i pot produir-se un ull gandul", destaca el Dr. Ramón Medel, referent internacional en tècniques de cirurgia de ptosi, que aplica fins i tot en nadons.

ptosis de párpado

La ptosi és una de les malposicions palpebrals més habituals i la seva cirurgia pot indicar-se des de nadons fins a persones d’edat avançada.

2. Si no tanquen completament

Tanquem els ulls de forma constant, quan anem a dormir però també cada vegada que parpellegem (prop de 20.000 cops al dia). En alguns pacients, la lagoftàlmia o impossibilitat d'aconseguir aquest tancament per complet deriva en sobreexposició de la superfície ocular, cosa que pot comportar problemes de sequedat, amb les consegüents molèsties (sensació de sorra, visió borrosa, envermelliment...) i possibles lesions corneals i conjuntivals. Generalment, l'origen de la patologia sol ser una paràlisi facial que debilita el múscul orbicular, malgrat que el Dr. Medel adverteix que no s’han de menysprear altres causes, "com la retracció de la parpella inferior provocada per una blefaroplàstia mal practicada, que pot requerir intervencions sofisticades com el lifting mediofacial transconjuntival per resoldre’s sense seqüeles".

3. Si roten cap a dins o cap a fora

Juntament amb la ptosi i la retracció, altres malposicions palpebrals que poden impactar en la qualitat de vida dels pacients són l’entropi (la vora palpebral s'inverteix contra el globus ocular) i l'ectropi (es gira en direcció oposada). En el primer cas, el contacte amb les pestanyes pot ocasionar complicacions a la còrnia i, de manera comuna en les dues alteracions, la superfície de l'ull queda més exposada i augmenta el risc d’irritació i de danys. Es tracta de dues malalties –associades sovint a la laxitud dels teixits per l'edat– que solen cronificar-se i progressar, la solució definitiva de les quals passa per la intervenció quirúrgica amb més de 20 tècniques diferents en què els cirurgians oculoplàstics de l'IMO són ​​experts.

cirugía de párpados IMO

 Les especialitzades operacions de parpelles engloben una gran varietat de tècniques en les quals els cirurgians del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO són referents.

4. Si s'inflamen

La inflamació de les parpelles, també coneguda com a blefaritis, és un dels motius més comuns de visita a l'oftalmòleg i afecta al voltant d'un 30% de la població. Es pot deure tant a l'excés de greix i a la proliferació de bacteris, com a la disfunció de les glàndules de Meibom, que s'ubiquen a l'interior de la vora palpebral i aporten el component lipídic de la llàgrima per evitar-ne l’evaporació. Per això, "la blefaritis va associada a l'ull sec en la majoria de casos", aclareix la Dra. Luz María Vásquez, de l’IMO, que afegeix que "la millor estratègia per mantenir-la a ratlla és la prevenció mitjançant una higiene palpebral acurada i regular". Això inclou netejar la zona amb aigua i sabons neutres o tovalloletes específiques per a parpelles, a banda de desmaquillar-se correctament, amb suavitat i sense fregar els ulls. En persones propenses, a més, poden ser d'ajuda tractaments a consulta com la microblefaroexfoliació palpebral o la pulsació tèrmica.

5. Si les pestanyes no creixen correctament

Les pestanyes, protectores i objecte de cures estètiques, poden tornar-se a la contra si, a causa d'un creixement anòmal per múltiples causes (processos de cicatrització, traumatismes, herpes, infeccions...), s'orienten cap al globus ocular en lloc de cap a l'exterior. La Dra. Vásquez recomana que els pacients que pateixen triquiasi o distiquiasi no retardin la visita a l'oftalmòleg, "ja que aquesta patologia no només resulta molt molesta, sinó que pot generar alteracions visuals permanents". Per evitar que el frec continu de les pestanyes erosioni la còrnia i acabi provocant cicatrius que n’impedeixin la transparència i, per tant, minvin la visió, hi ha diferents opcions de tractament a consulta, amb làser o cirurgia.