Com saber si un nen veu bé?

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Els especialistes de IMO Grup Miranza recomanen una revisió ocular a principi de curs per detectar problemes de visió que poden afectar l'aprenentatge dels més petits.

Cómo detectar que un niño no ve bien - Dr. José Visa

Amb motiu de la "tornada a l'escola", els nostres oftalmòlegs recorden que la visió és un dels factors que més influeix en el rendiment escolar dels nostres fills. "Els nens perceben el 80-90% de la informació del seu entorn a través dels ulls, de manera que una agudesa visual mal corregida o uns moviments oculars anòmals poden provocar un retard important en el seu aprenentatge", explica el Dr. José Visa , oftalmòleg del Departament d'Oftalmologia Pediàtrica de IMO Grup Miranza. Per això, és molt important estar atents davant determinats símptomes visuals.

Senyals per saber si un nen no veu bé 

Les pistes que poden indicar-nos que el nostre fill té un dèficit visual depenen de l'edat. "En nens de menys d'1 any, un dels senyals més importants és el desinterès per agafar joguines o objectes, així com que els petits evitin mirar la cara dels pares", explica el Dr. Visa. En canvi, a partir d'aquesta edat, hi ha altres símptomes que són motiu de preocupació. "A casa, hem de fixar-nos, per exemple, si s'acosten a la televisió o altres pantalles per veure-hi millor, si perden l'hàbit de llegir o també els mals de cap a la fi del dia.

"Un nen no és un adult en miniatura. Qualsevol problema visual que no es tracti abans dels 7 anys pot prolongar de manera irreversible a la vida adulta ".

Dr. José Visa, especialista del Departament d'Oftalmología Pediàtrica

Posar a punt la visió dels més petits 

Els oftalmòlegs pediàtrics poden veure i explorar a nens de qualsevol edat per detectar dèficits visuals

A més d'estar pendents d'aquests senyals, és important sotmetre a revisions oculars periòdiques els nens a partir dels 3-4 anys amb l'objectiu de descartar qualsevol alteració visual.

L'inici de el nou curs escolar és un bon moment per fer una revisió oftalmològica completa als més petits,  atès que la visió es troba en procés de formació durant la primera dècada de vida: "L'agudesa visual es desenvolupa des del naixement fins als set anys. A partir d'aquesta edat, qualsevol problema que es té i no s'ha tractat, com l'ambliopia o ull gandul, ja no es podrà tractar en la vida adulta", afegeix el Dr. Visa.

A quines edats es recomanen les revisions infantils?

  • Dels 3 als 10 anys, es recomana una revisió anual.
  • Dels 10 als 16 anys, s'aconsella que sigui biennal.

En última instància, una altra recomanació dels nostres especialistes, en temps de la Covid-19 (augment de l'ús de pantalles i dispositius mòbil, implementació de classes en línia, etc.) és intensificar les activitats i esports a l'aire lliure. Això és beneficiós per millorar la salut visual i la salut general dels més petits.