Com prevenir les complicacions de la diabetis en la visió?

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis, l’IMO Grup Miranza vol recordar la importància de fer-se revisions oculars, per detectar i tractar les complicacions que desencadena aquesta malaltia.

pacient a consulta retinopatía diabètica

La diabetis pot comportar greus conseqüències sistèmiques, sobretot si no es controla adequadament: "En l’àmbit ocular, la principal conseqüència és la retinopatia diabètica, que ocorre perquè els nivells alts de glucèmia danyen els vasos sanguinis de la retina, fet que causa alteracions, com ara hemorràgies", explica el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic i especialista en retina de l’IMO Grup Miranza. En conseqüència, el pacient experimenta una disminució de la visió, que pot arribar a ser molt greu i, a vegades, brusca.

Símptomes habituals de la retinopatia diabètica

  • Visió borrosa
  • Pèrdua gradual de la visió
  • Visió de taques o "mosques volants"
  • Ombres o àrees de visió perdudes
  • Dificultat per veure-hi de nit

"Dos pacients de cada tres acudeixen a la consulta massa tard. Per això, la nostra principal recomanació és que qualsevol pacient amb diabetis inclogui l'oftalmòleg en la seva rutina de revisions".

Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic i especialista en retina de l’IMO Grup Miranza


Aspecte de la retina en pacient amb retinopatia diabètica

Com podem prevenir-la?

Encara que s'estima que una persona amb diabetis de cada dues ha tingut dificultats en el control de la malaltia durant la pandèmia, els nostres especialistes recomanen que el pacient tingui un paper actiu per fer front a la retinopatia diabètica.

Mesures preventives per evitar complicacions 

  • Dur a terme un control metabòlic estricte dels factors de risc (glicèmia, pressió arterial, lípids plasmàtics...)
  • Adoptar hàbits de vida saludables (evitar l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme)
  • Sotmetre’s a una prova de fons d'ull un cop a l'any i intensificar les revisions oculars en cas de detectar algun problema

Opciones de tractament 

El 90% dels pacients amb retinopatia diabètica pot experimentar millores o aconseguir frenar l'avanç de la malaltia amb un tractament precoç i adequat. Hi ha diverses opcions, que depenen de la zona afectada de la retina o el grau de desenvolupament de la malaltia: "En molts casos, s'aconsegueix tractar-la i, al mateix temps, frenar-ne l’avanç amb làser i, en altres, injectant fàrmacs dins de l'ull. Pel que fa a casos més severs, vam optar per la vitrectomia". Aquesta tècnica de microcirurgia ocular, de la qual els especialistes de l'IMO Grup Miranza són pioners, té per objectiu aconseguir millorar la visió del pacient.

Els retinòlegs de l’IMO Grup Miranza tenen més de trenta anys d'experiència en vitrectomia, i aquest desenvolupament ha permès recuperar la visió de pacients amb patologies com ara retinopatia diabètica, despreniment de retina o forat macular.