Cataractes: quan és el moment indicat per operar-se’n?

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
 Cataractes: quan és el moment indicat per operar-se’n?

Especialment, a partir dels 55-65 anys podem començar a notar els primers símptomes de les cataractes, una patologia que es deu, generalment, a l'envelliment del cristal·lí i que pot arribar a produir una limitació visual a mesura que es desenvolupa. No obstant això, moltes persones es pregunten quan és el moment indicat per operar-se de cataractes: des dels primers símptomes o quan ja estan avançades.

A continuació t'expliquem aspectes clau sobre les cataractes, quan cal operar-se i els tipus de lents intraoculars més nous, disponibles a l’IMO Grup Miranza.

Símptomes de les cataractes  

Els símptomes més freqüents de les cataractes són:

 • Pèrdua de visió
 • Molèstia per la llum (fotofòbia)
 • Visió borrosa o doble
 • Pèrdua de sensibilitat als colors
 • Canvis freqüents de graduació

Les cataractes solen produir canvis freqüents de graduació

Les cataractes solen produir canvis freqüents de graduació

És important que qualsevol persona amb aquests símptomes visiti l'oftalmòleg, per confirmar que es tracta d'una cataracta i poder valorar en quin estat es troba la patologia i la visió del pacient.

Quan cal operar-se de cataractes?

La cirurgia de cataractes consisteix a extreure el cristal·lí, una lent natural que tenim a l’interior de l’ull, la qual té la funció de garantir que tinguem una bona visió i reemplaçar aquesta estructura per una lent intraocular. La majoria de les cataractes són causades per l'envelliment del cristal·lí, el qual es torna opac i impedeix que la llum hi pugui passar de manera correcta.

Dra. Miriam Barbany experta en cataractes

La Dra. Miriam Barbany és una de les expertes en cataractes de l'IMO Grup Miranza

No obstant això, certes malalties sistèmiques poden accelerar-ne l’aparició, a banda de certs hàbits, com ara:

 • la diabetis
 • l'obesitat
 • la hipertensió arterial
 • activitats prolongades a l'aire lliure, amb exposició als raigs del sol

En aquest sentit, la Dra. Barbany afegeix: "Les cataractes han d'operar-se quan ens impedeixen la funció visual, és a dir, quan la persona nota que no hi veu tan bé com abans. Si el pacient ja no està content amb la seva visió, és el moment de plantejar la cirurgia. A més, hi ha un factor afegit que és important tenir en compte: les cataractes molt avançades poden ser més complexes d'extreure quirúrgicament".

A l’IMO Grup Miranza no tenim llistes d'espera per garantir que qualsevol persona que ho necessiti es pugui operar tan bon punt ho desitgi.

Avenç: lents intraoculars per a cada cas

Actualment, hi ha un ampli ventall de lents intraoculars, que fan la funció del cristal·lí després de la cirurgia de cataractes. En aquest sentit, “permeten la personalitzaciósegons el cas de cada pacient, per oferir-li els millors resultats visuals i que estigui satisfet”, afegeix la Dra. Barbany.

Cirurgia de cataractes

Cirurgia de cataractes, IMO Grup Miranza

Lents: monofocals, multifocals i trifocals

Pel que fa als avenços, durant els últims anys s'ha perfeccionat el disseny de les lents intraoculars i han aparegut nous dissenys. “Per exemple, les monofocals es basen en un únic punt d'enfocament i ofereixen una bona visió. A l'altre extrem, tenim les lents multifocals, que tenen diverses graduacions alhora, perquè el pacient hi pugui veure de lluny i de prop. I, a més, també tenim les lents trifocals, les quals ofereixen visió pròxima, intermèdia i llunyana”, aclareix la Dra. Barbany.

Lents intraoculars cataractes

Hi ha diferents tipus de lents intraoculars per a la cirurgia de cataractes

Cal tenir en compte les característiques de cada ull, com també les necessitats del pacient per poder indicar-li la lent intraocular més adequada.

Dra. Miriam Barbany, experta en cataractes

Eliminar la dependència de les ulleres

Actualment, podem aprofitar la cirurgia de cataractes per implantar una lent intraocular que ens permet minimitzar l'ús d'ulleres o lents de contacte en el nostre dia a dia.

Una operació segura, en mans expertes

L’operació de cataractes és una intervenció segura, en mans expertes: “Això significa que l'oftalmòleg que du a terme la tècnica ha de conèixer el procediment, com també les possibles complicacions que puguin sorgir”, adverteix Barbany.

Cataractes: la importància de posar-se en bones mans

L’operació de cataractes és una intervenció segura, en mans expertes

Per això, és important posar-se en mans d'un oftalmòleg que pugui garantir un bon resultat, a banda de solucions, en cas que alguna cosa surti malament.

Dra. Miriam Barbany, experta en cataractes

Et planteges una cirurgia de cataractes? No et perdis aquests 3 consells

Per tot això i en resum, la Dra. Barbany comparteix aquests tres consells, per a qualsevol persona que vulgui operar-se:

1. Posar-se en mans d'un oftalmòleg expert en la tècnica, com també en els riscos i en les possibles complicacions que puguin sorgir durant la cirurgiai després. En aquest sentit, hi ha factors especialment importants:

 • l'oftalmòleg ha de fer una exploració preoperatòria completa, com també les proves necessàries perquè la cirurgia tingui totes les garanties,
 • l'expert ha d'informar el pacient sobre l'ampli ventall de lents intraoculars que existeixen, com també sobre els pros i contres per al seu cas i
 • el cirurgià ha d’assegurar-se que el pacient no tingui altres malalties oculars, com l’ull sec, problemes a la retina o una hipertensió ocular, ja que aquestes patologies podrien originar complicacions, com també prendre’s certs medicaments, com els prostàtics, els quals podrien complicar l’extracció de la cataracta.

2. Confiar en un centre oftalmològic que disposi de les màximes garanties de bioseguretat als seus quiròfans, per minimitzar riscos.

3. Comptar amb un cirurgià i un centre oftalmològic que garanteixin un bon seguiment postoperatori, com també una atenciócorrecta en cas de produir-se una urgència

Dades personals
Foto DNI / NIE / Pasaporte
Adjunta fotografía de tu documento de identidad
Dades del pacient
Foto DNI/NIE/Pasaporte
Adjunta fotografia del document d'identitat del pacient, si es tracta d'un menor d'edat, també has d'adjuntar el document que t'acredita com a tutor legal.
Dades mèdiques oftalmològiques
Historial mèdic general (no oftalmològic)
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Historial oftalmològic
Si us plau, completa el següent qüestionari amb les dades que coneguis
Dades de facturació
Informes
Si disposes de proves, imatges oftalmològiques o informes, et preguem que ens els adjuntis. Pots enviar-nos proves antigues com a informació addicional, però t'aconsellem afegir proves amb data recent (preferiblement no més de 30 dies), atès que no podem garantir una orientació fiable realitzada sobre la base de proves més antigues.