Canviar el color dels ulls amb làser?

En opinió del Dr. Güell, la nova tecnologia làser anunciada per alguns mitjans segons la qual es podria aclarir el color dels ulls no pot considerar-se viable ni segura

La notícia va aparèixer a diversos mitjans, en particular en un article recent al diari ABC i en una entrevista anterior a la BBC. Es tracta d’una tecnologia que una empresa de Califòrnia està desenvolupant i que suposadament és capaç de convertir el color dels ulls en blau cel. La tècnica es basa en la sostracció de la melanina, el pigment que enfosqueix l’iris dels ulls. Per al Dr. Güell, que va ser convidat al programa de televisió “8 al dia” per comentar la notícia, tècnicament seria viable impactar amb làser damunt l’iris per fer que la melanina es desprengui del teixit i probablement l’acte quirúrgic en si tindria un risc relativament baix, però el problema greu, que no sembla que aquest procediment resolgui encara, és que la melanina es desprèn, però no desapareix, i com que queda “surant” a l’interior de l’ull podria obturar les estructures que filtren el líquid de l’interior per mantenir estable la pressió intraocular. I el consegüent augment de la pressió intraocular sí que podria constituir un risc elevat per a la salut visual.

Dr. Güell al programa “8 al dia” (minut 38)

 

D’altra banda, caldria comprovar si l’eliminació a una edat primerenca de la melanina, que és en si una protecció per a l’ull davant els rajos ultraviolats, podria causar altres efectes perjudicials a més llarg termini. En definitiva, en opinió del Dr. Güell, aquesta tècnica encara ha de passar filtres molt estrictes, especialment als Estats Units, per ser considerada viable i segura.