Barcelona, punt de trobada internacional sobre últims avenços en retina i en glaucoma

L’IMO acull dues reunions internacionals sobre novetats en oftalmologia, marcades per la tecnologia diagnòstica d'última generació i per les tècniques quirúrgiques menys agressives.

L’IMO ha estat la seu escollida per la companyia farmacèutica Allergan per a la celebració de l’Enlighten i de l’Aurora, dues trobades que reuniran a Barcelona al voltant de 300 oftalmòlegs experts en retina (15-17 d'abril) i el mateix nombre d’especialistes en glaucoma (22-24 d'abril).

Amb l'objectiu d'actualitzar coneixements i de presentar les últimes innovacions diagnòstiques i terapèutiques, a banda dels avenços més recents en investigació, a tots dos esdeveniments hi participaran reconeguts líders d'opinió mundials. Entre ells, els especialistes de l’IMO, punt de trobada referent entre la comunitat mèdica internacional gràcies a l'organització pròpia de congressos com el Trends in Retina –la tercera edició del qual va tenir lloc al maig de 2015– i el Trends in Glaucoma –per segona vegada al novembre de 2016.

Enlighten, cap a la màxima precisió

Segons el Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO, "una de les novetats que més interès desperta actualment en les reunions d'experts en retina són les millores en tècniques diagnòstiques", que ja van cridar l'atenció dels assistents al Trends i que tornaran a fer-ho a l’Enlighten. Com a membre del Comitè Organitzador d’ambdues trobades, el Dr. Corcóstegui destaca que "gràcies a l'ús d'instruments d'última generació, avui podem obtenir imatges de la retina amb una resolució mai abans aconseguida. Això ens ajuda enormement en la detecció precoç i el seguiment al detall de patologies tan prevalents com la retinopatia diabètica o altres malalties vasculars de la visió".

Un dels equips que ha suposat un avenç més significatiu en aquest sentit és la nova angio-OCT, que permet estudiar els vasos sanguinis de la retina amb gran precisió i de forma no invasiva per al pacient. "A diferència de l'angiografia convencional, no requereix la injecció d'una substància de contrast i, per tant, permet guanyar en rapidesa i evitar possibles efectes adversos", explica la Dra. Anniken Burés.

Segons l'especialista de l'IMO i ponent de l’Enlighten, "a la trobada també parlarem del paper que tindran els nous sistemes d'òptiques de precisió microscòpica (Adaptative Optics) per veure directament les cèl·lules retinals. A més, posarem sobre la taula altres qüestions de gran actualitat, com l'arribada del big data a la medicina –abordarem el repte de la informatització massiva de dades per a la unificació de protocols– o el desenvolupament de noves vies terapèutiques per a l’edema macular diabètic i el tractament de la forma seca de la DMAE, per a la qual s'estan duent a terme assajos clínics pioners".

Pel que fa a tècniques quirúrgiques, el programa de l'Enlighten inclourà una sessió de cirurgia en directe a càrrec del Dr. Borja Corcóstegui, del Dr. José García-Arumí i del Dr. Carlos Mateo, de l'IMO, al costat de la Dra. Anat Loewenstein (Israel) i del Dr. Marc D de Smet (Suïssa), codirectora i director de la trobada.

Sessió de cirurgia en directe a l’IMO, com la que es farà a les reunions Enlighten i Aurora, per mostrar la tècnica i els trucs dels millors cirurgians en retina i glaucoma

Nou implant per al glaucoma

La cirurgia en directe també serà un dels valors afegits de l'Aurora, la trobada sobre glaucoma que se celebrarà a l’IMO els propers 22, 23 i 24 d'abril. En aquesta trobada, la Dra. Elena Arrondo i la Dra. Sílvia Freixes, del Departament de Glaucoma de l'Institut, mostraran davant els seus col·legues la implantació del dispositiu de drenatge XEN, que es comercialitzarà properament com a nova opció per reduir la pressió intraocular en pacients amb la malaltia.

La col·locació d'aquest implant, consistent en un tub de col·lagen de 6 mm de longitud que facilita la sortida de l'humor aquós des de l'interior de l'ull fins a l'espai subconjuntival, es realitza mitjançant una microincisió a la còrnia de tot just 2 mm que no requereix obrir la conjuntiva ni posar punts. Com explica la Dra. Arrondo, "es tracta d'una operació segura i ràpida que aconsegueix reduir fins a 6 vegades el temps de la intervenció davant d'altres cirurgies per al glaucoma". No obstant això, segons afegeix l'especialista, "és important valorar de manera individualitzada la tècnica idònia per a cada pacient, tenint en compte que XEN ofereix una alternativa en casos lleus de glaucoma d'angle obert. Per aquesta raó, pot estar especialment indicat en persones que no toleren bé la medicació amb gotes (col·liris) o que tenen una resposta hipotensora insuficient i, així, convertir-se en un possible pas intermedi abans de la cirurgia clàssica del glaucoma".

En aquesta mateixa direcció s'orienten les anomenades tècniques MIGS (Minimally Invasive Glaucoma Surgery) –com XEN i altres dispositius intraoculars de drenatge–, el desenvolupament i perfeccionament de les quals permet obrir camí a una cirurgia més primerenca i més segura en casos incipients de glaucoma. Aquesta aposta prometedora, a debat en la reunió, centrarà bona part de la discussió dels especialistes, enfocats a reduir el risc de complicacions i, alhora, garantir l'eficàcia en els resultats.

Aquests objectius també estan presents en el tractament mèdic del glaucoma, motiu pel qual es parlarà a l’Aurora dels nous col·liris sense conservants, que eviten el dany en la superfície ocular arran d'una aplicació prolongada, i de les combinacions fixes de fàrmacs per optimitzar-ne els beneficis en la reducció de la pressió intraocular. A més, es discutirà sobre la nova perspectiva que ofereixen els dispositius d’alliberament lent de fàrmacs, injectats periòdicament en el globus ocular a fi d’evitar l’ús continuat de col·liris.