Barcelona, capital mundial d'oftalmologia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

La vitrectomia hipersònica o les lents intraoculars de focus estès per tractar la presbícia o la cataracta, entre les novetats destacades del congrés WOC 2018, principal reunió internacional de l'oftalmologia.

WOC 2018

La vitrectomia hipersònica, que 'liqua' el vitri mitjançant ultrasons i l'aplicació de la qual s'està provant actualment, i les noves lents intraoculars de focus estès, amb un disseny òptic que augmenta la profunditat de camp en pacients operats de vista cansada o cataracta, es perfilen com dos dels temes estrella del Congrés Mundial d’Oftalmologia (World Ophthalmology Congress). El WOC 2018, principal cita oftalmològica internacional, se celebrarà del 16 al 19 de juny a Barcelona i hi acudiran prop de 15.000 professionals d'un centenar de països.

L'equip mèdic de l'IMO –centre de projecció global com a primera clínica oftalmològica de Barcelona que disposa de l'acreditació de qualitat de la Joint Commission International– tindrà una participació destacada en la trobada, amb la intervenció de 8 dels seus especialistes. Oferiran fins a 30 ponències en l'àmbit de la retina, la còrnia, la cataracta i la cirurgia refractiva, l’oculoplàstica i l'estrabisme.

Un dels focus d'interès dels experts serà el simposi dedicat als avenços més rellevants dels dos últims anys, en què el Dr. Carlos Mateo exposarà les fites clau en el maneig quirúrgic de les patologies retinals, moltes de les quals són importants causes de pèrdua de visió. "La tecnologia està en constant evolució i han aparegut vitrèctoms d'alta freqüència de tall (aparells que aspiren el gel vitri de l'interior de l'ull i el tallen mecànicament per extreure'l) i fins i tot noves tecnologies com ara la vitrectomia hipersònica, que 'liqua' el vitri mitjançant ultrasons i l'aplicació de la qual estem avaluant en l'actualitat", explica l'oftalmòleg de l'IMO. També destaca la incorporació als quiròfans de la tècnica diagnòstica OCT, "que permet veure l'estructura de la retina com un tall anatòmic i aporta informació addicional molt útil per prendre decisions intraoperatòries", o la revolucionària cirurgia en 3D.

Precisament dels beneficis dels sistemes de visualització en tres dimensions en parlarà el Dr. José García-Arumí, qui compartirà la seva positiva experiència a l’IMO amb aquesta nova forma d'operar els pacients (mirant a una pantalla i no a través del microscopi) en casos d'edema macular diabètic.

La cirurgia en 3D serà un dels avenços que es presentarà en el congrés mundial d’oftalmologia, que comptarà amb més de 350 sessions i 15.000 professionals d'un centenar de països.

Tècniques consolidades en l’oftalmologia mundial

A més de la retina, un altre camp en el qual la innovació també ha estat determinant és la cirurgia refractiva. El Dr. Daniel Elies, especialista de l’IMO, apunta que "al WOC es confirmaran les principals tendències que han anat guanyant pes en la subespecialitat, com ara la implantació de lents intraoculars per a la correcció de defectes refractius". Aquesta és una opció en auge que, per la seva seguretat i eficàcia, amplia les perspectives de tractament més enllà de les tècniques làser.

De cara a pacients que se sotmeten a cirurgia del cristal·lí –cada vegada més sol·licitada, tant per a la presbícia o "vista cansada" com per a la cataracta–, l'oftalmòleg destaca les noves lents de focus estès, amb un disseny òptic que augmenta la profunditat de camp, o les lents trifocals d'última generació, que proporcionen una qualitat visual més bona en totes les distàncies. No obstant això, per satisfer les necessitats visuals dels pacients, els especialistes de l'IMO destaquen que no només és important la tecnologia sinó, sobretot, la indicació personalitzada de la tècnica més adequada. En aquest sentit, el Dr. José Luis Güell posarà sobre la taula alternatives com ara les estratègies de monovisió (utilitzar un ull per veure-hi de lluny i l'altre per veure-hi de prop).

D'altra banda, l'oftalmòleg també intervindrà en el WOC com a referent de la tècnica de trasplantament selectiu de còrnia DMEK i aprofundirà en la seva indicació quan altres trasplantaments fallen i en la seva aplicació en casos complexos. "La pràctica d'aquest procediment, que reemplaça només les capes més internes de teixit, s'està estandarditzant entre els cirurgians perquè és el menys invasiu", explica. Aquesta tendència a provocar el mínim impacte sobre l'ull també s'aprecia en l'evolució dels trasplantaments de cèl·lules mare corneals –dels quals parlarà el Dr. Óscar Gris– i, en general, en tota la microcirurgia ocular amb l'ajuda d'equips i tècniques de gran precisió.