Avenços per a tractar la còrnia, la finestra de l'ull, i recuperar visió

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
 Avenços per a tractar la còrnia

El trasplantament parcial de la còrnia o de cèl·lules mare és un dels principals avenços que permet restablir aquesta estructura, quan està afectada per malalties o lesions greus. A l’IMO Grup Miranza estem duent a terme importants projectes de recerca, encapçalats per la Fundació IMO, i que tenen l’objectiu de solucionar o millorar el pronòstic dels pacients que pateixen alteracions o lesions a la còrnia.

Dr. Óscar Gris

El Dr. Óscar Gris és expert en el tractament de les malalties de la còrnia

Trasplantament de còrnia: quan es fa?

El trasplantament de còrnia és un tractament quirúrgic que es du a terme a pacients que han sofert danys en aquesta zona ocular, ja sigui per un accident o per malalties que ocasionen certes opacitats o alteracions en la forma, com els casos severs de queratocon. En aquest sentit, “l’objectiuprincipald'aquesta intervenció és recuperar o millorar la visió del pacient i, per aquest motiu, trasplantem totalment o parcialment la còrnia danyada canviant-la per una de sana”, explica el Dr. Óscar Gris, expert en diferents tècniques per a dur a terme trasplantaments corneals.

Trasplantar una única part de la còrnia

Són diverses les tècniques quirúrgiques que es poden dur a terme per a trasplantar la còrnia, tal com afegeix el Dr. Gris: “Podem reemplaçar la part anterior o la part posterior, segons el cas de cada pacient. Una de les tècniques més comunes és DMEK (trasplantament endotelial de membrana de Descemet), que vam començar a dur a terme fa més d'una dècada, amb molt bons resultats”.

Capes de la còrnia

Actualment, més del 50% dels trasplantaments de còrnia que fem són amb la tècnica DMEK, ja que són molts els pacients amb problemes en aquesta zona, anomenada endoteli.

Dr. Óscar Gris

Una cirurgia segura, duta a terme per mans expertes

Undels grans avantatges de la DMEK és que es tractad’una tècnica menys invasiva. “A més a més, el temps de recuperació del pacient és més curt, el seu pronòstic millora i hi ha menys complicacions postoperatòries, després de la cirurgia i a llarg termini. De fet, generalment els pacients que operem recuperen el 95% de la seva visió i el risc de rebuig és molt baix (menor al 3%)”, prossegueix el Dr. Gris. No obstant això, tal com apunta l'oftalmòleg, és important recalcar que “no tots els pacients són candidats a aquesta intervenció, és necessari fer un estudi oftalmològic previ i valorar si és la millor opció”.

És important posar-se en mans expertes, d'un oftalmòleg especialitzat en aquests procediments perquè,si hi ha complicacions, les pugui solucionar.

Dr. Óscar Gris

Trasplantaments de cèl·lules mare de la còrnia

Si la lesió corneal és molt severa o està molt estesa, l'únic tractament eficaç és quirúrgic. En paral·lel, “des de fa un parell de dècades, fem també trasplantaments de cèl·lules mare de la còrnia per tractarles persones que pateixen certs tipus d'alteracions a la superfície ocular”, explica el Dr. Gris.

Pel que fa a la seva procedència, les cèl·lules mare es poden obtenir d'un donant o de l'altre ull del mateix pacient (si està sa) i es cultiven en un laboratori per trasplantar-les posteriorment.

Paciente trasplantado de córnea Quan la lesió corneal és molt severa o està molt estesa, l'únic tractament eficaç és quirúrgic

 

També duem a terme trasplantaments de cèl·lules mare de la còrnia per a donar solució a persones amb uns certs tipus d'alteracions de la superfície ocular.

Dr. Óscar Gris

Tècniques individualitzades, segons l'afecció del pacient

“A l’IMO Grup Miranza, personalitzem al màxim l'abordatge mèdic i quirúrgic del pacient, per  poder solucionar el seu problema ocular, segons el seu cas, el temps d'evolució i la zona de la còrnia que està afectada, principalment”, aclareix l'oftalmòleg. A més, afegeix: “Som pioners en trasplantaments de la còrnia,en fem més de 200 cada any, entre el meu company de departament, el Dr. Josep L. Güell i jo”.

En el 90% dels casos el teixit trasplantat és viable . Això ens enorgulleix especialment, ja que vol dir que ajudem a millorar la visió i la qualitat de vida dels pacients que ens visiten.

Dr. Óscar Gris

Nous avenços per a les lesions de la còrnia

Els oftalmòlegs de l’IMO Grup Miranza també s’impliquen en l'avenç de l'oftalmologia i porten a terme projectes de recerca molt importants a escala internacional.

En aquesta línia, la Fundació IMO desenvolupa un projecte de recerca molt prometedor centrat en les malalties que afecten l'endoteli, moltes de les quals són considerades rares. Una de les més conegudes és una patologia degenerativa i minoritària, que, generalment, afecta tots dos ulls i causa severes limitacions visuals: la distròfia endotelial de Fuchs. Segons l'investigador principal del projecte, el Dr. Josep L. Güell, “la majoria dels pacients amb aquestes malalties acaben necessitant trasplantaments totals de la còrnia. Aquest projecte té l’objectiu de demostrar si, en aquests casos, retirar només l'endoteli corneal pot ser un tractament eficaç”.

Dr. José L. Güell con paciente

El Dr. José L. Güell és l'investigador principal d'un dels prometedors projectes que Fundació IMO duu a terme

D'altra banda, el Dr. Óscar Gris és coordinador nacional d'un altre projecte multicèntric europeu desenvolupat també per la Fundació IMO, centrat en pacients que tenen danys a la còrnia a causa de cremades oculars (causticacions). En aquest cas, “el que fem és extreure una petita porció de cèl·lules mare de l'epiteli sa de l'ull no afectat, les cultivem per multiplicar-les i després les trasplantem a la part danyada de l'ull”, explica el Dr. Gris.

Aquests estudis tenen l’objectiu d’ajudar a trobar noves teràpies individualitzades per als pacients i millorar així la seva qualitat de vida i de visió.