Aquest estiu protegeix-te els ulls dins i fora de casa

L’estiu també és una època d’al•lèrgies per pol•linització a l’exterior, de passejos a l’aire lliure en què el vent pot produir ferides als ulls amb cossos estranys i de contacte diari amb els aires condicionats a l’interior que produeixen sequedat ocular

Aire condicionat i sequedat

L’estiu també és una època d’al•lèrgies per pol•linització i pel contacte permanent amb els aires condicionats, que encara ressequen més els ulls que no pas la calefacció. Per combatre la sequedat ocular que provoquen, es recomana l’ús de llàgrimes artificials sense conservants. És important fer-les servir en llocs on l’aire condicionat estigui sempre encès. Per exemple, durant o després de viatges aeris, ja que dins dels avions l’ambient és més sec que al desert.

A l’exterior

Les activitats a l’aire lliure també augmenten el risc de patir lesions als ulls. Els passejos per la muntanya, pel camp o per la platja poden fer que, amb el vent, s’introdueixin cossos estranys dins de l’ull que produeixin ferides corneals que puguin infectar-se.

En aquests casos, la millor manera de protegir els ulls és amb les ulleres adequades per a cada activitat. En la pràctica d’esports amb risc de contacte o amb risc de rebre cops o pilotades serà millor substituir les ulleres per lents de contacte o fer-ne servir unes que no es puguin trencar, per evitar danys majors en cas de ruptura. Una última precaució serà no manipular de manera indeguda articles pirotècnics, cosa habitual per les festes majors que proliferen a l’estiu, perquè pot provocar traumatismes i altres afeccions oftalmològiques importants.

En conclusió, els millors aliats contra les amenaces oculars de l’estiu són les ulleres de sol, les de natació i les irrompibles -per a nens i esportistes-, i les llàgrimes artificials per combatre la sequedat.