Alguns especialistes adverteixen que les lents de contacte d’ús extens disparen el risc de complicacions corneals

Les lents esclerals per a còrnies irregulars i ull sec i les RPG per a astigmatisme acaparen l’atenció dels optometristes reunits en un congrés organitzat per l’IMO a Barcelona

Les complicacions corneals per l’ús de lents de contacte són molt més freqüents entre els portadors de lentilles d’hidrogel toves, especialment les d’ús extens, que resulten “totalment desaconsellables”, tret dels casos que no admetin cap altra opció, com ara persones grans que viuen soles o altres perfils d’usuaris amb alguna dificultat especial per al maneig de les lents de contacte. Aquesta és una de les principals conclusions del Congrés de Contactologia Avançada i Superfície Ocular, organitzat per la Unitat de Contactologia de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), que aquest cap de setmana ha reunit a Barcelona un centenar d’òptics optometristes d’arreu d’Espanya.

Dr. Montés-Micó Dr. Montés-Micó

 

Segons els experts, hi ha estudis que demostren que el risc de tenir un problema ocular es multiplica per cinc amb les lents d’ús extens respecte de les d’ús diari. “Destaquen les infeccions per bacteris de la superfície ocular, que provoquen pèrdua d’agudesa visual i que requereixen la retirada immediata de les lents de contacte, tractament per combatre la infecció i un temps de recuperació perquè la còrnia es regeneri”, diu Laura González, optometrista de l’IMO i coordinadora del congrés. Per això els optometristes recomanen l’ús de lents diàries més que no pas les d’ús extens, que a més, gràcies als darrers avenços, ja poden fer servir les persones amb astigmatisme i amb més de 10 diòptries, mentre que fins fa poc el rang de fabricació era molt més limitat (màxim per a 6 diòptries).

Les principals complicacions que poden derivar-se d’un mal ús o mal manteniment de les lentilles són conjuntivitis papil•lar gegant (procés inflamatori no infecciós), sequedat ocular o altres de més greus, com ara la hipòxia (falta d’oxigen), que provoca la mort de les cèl•lules corneals, o les infeccions per acanthamoeba -generalment per un mal ús, com ara banyar-se a la platja-, que pot acabar perforant la còrnia en menys de 24 hores i requerir un trasplantament.

Per això, a més de desaconsellar les lents de contacte d’ús extens, els optometristes han alertat de la importància d’un bon ús i un bon manteniment de les lentilles per evitar complicacions. En aquest sentit, han recomanat no abusar d’hores d’ús de les lentilles, prescindir-ne per dormir i per anar a la platja, i també fer servir productes específicament dissenyats per a la higiene i el manteniment.

Dr. José Luís Güell Dr. José Luís Güell

 

Segons els experts, “actualment la indústria ofereix llàgrimes i condicionadors que milloren la humectació i la superfície de la lent de contacte perquè siguin més còmodes de dur”. “Cal tenir molta cura de la higiene i evitar fer servir aigua o saliva com a alternativa d’urgència per netejar la lentilla si ens cau a terra”, ha afirmat la coordinadora del congrés.

A més, els experts han aconsellat que tots els usuaris de lents de contacte visitin semestralment el contactòleg i que vagin a l’oftalmòleg com a mínim un cop l’any. D'altra banda, els especialistes han convingut que, en general, les lents de contacte PRG (rígides i permeables al gas) són més aconsellables que no les toves perquè ofereixen menys risc d’intolerància i de complicacions i perquè a l’hora de fabricar-les es fan servir materials cada cop més permeables i que transmeten millor l’oxigen a la còrnia.

Per tant, recomanen limitar l’ús de lents toves a activitats concretes, com ara la pràctica esportiva i, en cas de fer-ho, “optar per les fabricades amb hidrogel de silicona, material que facilita la oxigenació de la còrnia”. Seguir aquest consell suposaria fer un tomb a les preferències dels usuaris, que s’inclinen majoritàriament per les lentilles toves perquè les RPG “es noten més a l’ull, necessiten més esforç adaptatiu dels usuaris i són més difícils de manipular”.

Lents RPG

Es calcula que al món hi ha més de 125 milions d’usuaris de lents de contacte i que més del 20% les abandona. Tot i que la majoria d’abandonaments responen a problemes de comoditat –”la còrnia és una de les parts més sensibles de l’organisme, cosa que explica les molèsties que pugui generar” –, alguns usuaris addueixen que la visió no és tan bona com amb ulleres. Segons Laura González, “això és perquè algunes lents no corregeixen l’astigmatisme, perquè no han estat ben prescrites o perquè són més econòmiques, ja que les tòriques (que corregeixen l’astigmatisme) valen el doble que les normals”. Per a la correcció de l’astigmatisme i d’altres factors relacionats amb la qualitat visual (aberracions, sensibilitat al contrast, etc.), les lents de contacte RPG estan especialment indicades. “El problema de l’astigmatisme habitualment ve d’una deformació de la còrnia. Si col•loquem una lent tova, prendrà la forma de la còrnia i es mantindrà el problema. En canvi, una lent RPG no es deforma i permet que l’espai entre la lentilla i la còrnia s’ompli de líquid lagrimal, que fa la funció de lent i crea una “nova còrnia” esfèrica i, per tant, sense astigmatisme”, ha explicat Laura González.

Els avenços superen la intolerància a les lents de molts usuaris

Dr. Óscar Gris Dr. Óscar Gris

 

D'altra banda, els especialistes han analitzat els principals avenços en la contactologia actual, principalment orientats a donar resposta a persones amb intolerància a les lentilles. Entre aquests avenços destaquen les lents esclerals, per a usuaris amb còrnies irregulars –que no sostenen bé les lents tradicionals– o per a pacients amb ull sec, a qui l’ús de lentilles irrita la còrnia.

L’avenç que presenten aquestes lents és que el disseny en forma “de caputxó” les manté paral•leles a la còrnia, sense tocar-la, de manera que el punt de suport es desplaça al perímetre de la lentilla, que descansa damunt l’esclera (la part blanca contígua a la còrnia, que no té sensibilitat). A més, entre la còrnia i la lent es col•loca una llàgrima artificial que lubrica constantment la superfície ocular.

Segons Laura González, “les lents esclerals corregeixen defectes refractius, però a més eviten el trauma mecànic, ja que protegeixen la superfície, actuen com a lents terapèutiques perquè milloren l’ull sec, i poden retardar la necessitat de trasplantament per queratocon” (aprimament de la zona central de la còrnia que produeix astigmatisme irregular i que és la primera causa de trasplantament corneal en pacients joves). Un altre tema que s’ha abordat a la trobada ha estat el de les lents multifocals, que proporcionen una bona visió de lluny i de prop i que cada cop són l’opció escollida per més persones a partir dels 40 anys, quan sol començar a aparèixer la presbícia o vista cansada. Tanmateix, els optometristes han advertit al congrés que encara avui prop del 80% de les persones amb vista cansada ignora l’existència d’aquesta opció.

Finalment, els especialistes han destacat el paper de noves tècniques d’exploració ocular com ara l’OCT anterior (tomografia de coherència òptica), que permet obtenir una imatge microscòpica i en tres dimensions de la còrnia amb un feix de làser infraroig. Gràcies a l’OCT, “podem veure la lent de contacte a cada punt de la còrnia de manera objectiva i, per tant, dissenyar-la absolutament a mida”.