A l’estiu, tingues cura dels teus ulls i protegeix-los del sol

L’estiu és l’època de més radiació solar, aquella en la qual hem d’extremar la precaució per no patir danys ni lesions oculars directament relacionades amb l’exposició als rajos ultraviolats (UV)

Des de l´ IMO repassem les dolences més freqüents de l’estiu i compartim una sèrie de consells per prevenir-les.

Quins perills té el sol per als nostres ulls?

Hi ha un seguit de processos oculars associats al sol. La queratitis actínica apareix per exposició a radiació solar intensa sense protecció. Sol manifestar-se amb dolor, fotofòbia, llagrimeig i ull vermell. Remet al cap d’un o dos dies i no deixa seqüeles.

També a l’estiu pot aparèixer el pterigi, una de les degeneracions conjuntivals, que consisteix en un creixement anormal de teixit damunt la còrnia. S’inflama amb facilitat davant l’exposició solar, el vent o altres agents irritants. Qui en pateix té la sensació de tenir un cos estrany a l’ull, que pren aparença congestiva (ull vermell). En casos menys freqüents, l’acció dels rajos UV pot provocar també afeccions de la retina o accelerar el procés de la cataracta.

En general, l’ús d’ulleres de sol homologades amb filtres UV és el més recomanable per evitar tota mena de problema ocular. La protecció es pot reforçar, sobretot en el cas dels nens, amb gorres amb visera, bé sigui a la platja o a la piscina o bé a la muntanya.

I les piscines?

Durant les vacances hi ha altres elements que poden perjudicar la salut ocular, com ara l’aigua, especialment la de les piscines, a causa del clor, que pot produir irritació. És un hàbitat favorable per al desenvolupament de la queratitis per acanthamoeba, un organisme cel•lular freqüent a l’aigua dolça que afecta els portadors de lents de contacte. En aquests casos, fer servir ulleres de natació que aïllin l’ull hermèticament és la millor manera de prevenir aquestes afeccions oculars.