5 preguntes freqüents sobre la salut ocular a l'estiu

Els especialistes de l'IMO Grup Miranza responen els teus dubtes sobre salut ocular en el periode estival. 

5 preguntas frecuentes salud verano

1. Quins són els perills de la sobreexposició solar?

Una exposició perllongada al sol sense la protecció adequada pot provocar problemes a la còrnia i la superfície ocular (pterigi, pingüècula o queratitis), així com malalties relacionades amb l'envelliment (DMAE o cataracta). Així mateix, pot implicar lesions més severes, com la fotoqueratitis (ferides a la còrnia que poden produir-se, per exemple, després de moltes hores de navegació al mar) o l'aparició de tumors palpebrals malignes o tumors de la conjuntiva, que s'originen pel dany acumulat al llarg dels anys per la radiació solar (mal actínic).

Com es poden evitar?

  • Evita l'exposició solar prolongada
  • Utilitza ulleres de sol amb filtres homologats (per la CE)
  • Protegeix-te amb gorres o barrets.

Alerta! Mirar directament i de forma prolongada el sol pot provocar maculopatia fototòxica o solar al centre de la retina.

2. Quins problemes oculars poden sorgir a l'aigua?

L'aigua és una via d'entrada per a problemes potencialment greus, sobretot per als portadors de lents de contacte. Per això, "és clau evitar banyar-se amb lents de contacte i ser estrictes amb les mesures de desinfecció per prevenir infeccions o úlceres corneals, així com utilitzar ulleres de natació, que ens protegeixen del clor de les piscines i dels microorganismes que habiten en llacs o aigües estancades", explica la Dra. Miriam Barbany, oftalmòloga de l'IMO.

Com es poden evitar?

  • No et banyis amb lents de contacte
  • Utilitza ulleres de protecció
  • Utilitza ulleres de protecció Fes servir llàgrimes artificials si l'ull es resseca després del bany.

3. És recomanable banyar-se després d'una cirurgia ocular?

Depèn de la intervenció a què s’hagi sotmès el pacient. En funció d'això, haurà d'esperar més o menys temps, sempre sota la supervisió i recomanació del seu oftalmòleg. En aquest sentit, cal tenir en compte que les microferides per incisions quirúrgiques recents poden ser una altra porta d'entrada perquè entrin microorganismes nocius dins de l'ull i aquest fet pot causar infeccions oculars potencialment molt greus.


No utilitzar ulleres protectores a les piscines oa la platja pot ocasionar problemes de diversa índole a la superfície ocular

A l'aigua es poden trobar paràsits o bacteris, com l’Acanthamoeba castellanii, que produeixen un tipus de queratitis infecciosa severa i que, en la majoria de casos, es deuen al mal ús de lents de contacte.

4. Nens: què cal tenir en compte a l'estiu?

Convé ser especialment previnguts amb l'impacte solar en els nens, ja que "és una edat clau per a la visió. El cristal·lí està en desenvolupament i no actua amb plena eficiència com a filtre protector i, per això, recomanem que els més petits facin servir ulleres de sol sempre que s’hagin d’exposar de manera prolongada al sol", afegeix la Dra. Barbany. En aquest sentit, cal adquirir les ulleres en centres especialitzats i vigilar la seva numeració (0-4), que ens informa sobre la categoria del filtre (basat en la llum visible de la lent). Per a dies d'ambient assolellat, els més aconsellables són els filtres 3 i 4, que permeten que entri només entre el 3 i el 8% de la llum.

Així mateix, cal extremar precaucions amb el clor de les piscines i la sal del mar, que poden irritar la superfície ocular i causar conjuntivitis irritativa (un problema molt habitual en aquestes edats).

5.  I quins són els símptomes per a acudir a l'oftalmòleg?

Al final, els símptomes d'alerta que no convé deixar passar després d'un dia de platja o piscina són els següents: ull vermell, dolor ocular i pèrdua de visió. "Quan es presenta algun d'aquests tres símptomes, és important acudir a urgències per poder descartar una patologia ocular greu i poder iniciar el tractament pertinent com més aviat millor", conclou la Dra. Barbany.

Els símptomes d'alerta després d'un dia de platja o piscina son: ullvermell , dolor ocular i pèrdua de visió.