5 hàbits que ponen en risc la salut ocular

El tabaquisme, un mal ús de les lents de contacte, el fregament dels ulls, la falta d'higiene palpebral i factors ambientals que afavoreixen la sequedat, poden suposar una amenaça per a la visió

Alguns hàbits quotidians poden posar en risc la nostra visió i danyar-la progressivament sense que ens n’adonem. Així mateix, poden produir molèsties que es poden solucionar amb pràctiques que ajuden a pal·liar-ne els efectes i a millorar-les. A continuació, us n’expliquem algunes.

1. Ús continuat de pantalles i de dispositius mòbils

L'ús de pantalles i de dispositius mòbils, ja sigui per motius professionals o lúdics, pot produir alteracions en la superfície ocular, especialment associades a l'ull sec, un trastorn que té el seu origen en la incapacitat de les glàndules lacrimals de segregar llàgrima suficient per mantenir l'ull lubricat. “El més comú és parpellejar entre 14 i 18 vegades per minut, però les persones que treballen enfront d'una pantalla poden arribar a reduir molt aquesta freqüència, la qual cosa provoca que la superfície de l'ull estigui mal lubricada”, apunta el Dr. Daniel Elies, del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l’ IMO, qui recomana l'ús de llàgrimes artificials sense conservants per evitar la sequedat ocular.

2. El tabaquisme

El tabaquisme és un altre factor de risc de patir ull sec, ja que aquest hàbit produeix una vasoconstricció o estrenyiment dels vasos sanguinis que pot donar lloc a una falta de lubricació de la superfície de l'ull i a la consegüent irritació ocular, la qual cosa provoca una sensació d'ull sec.

3. Aires condicionats, calefaccions o un trajecte de diverses hores amb avió

També existeixen factors ambientals que poden provocar ull sec, com per exemple l'exposició continuada a espais amb aire condicionat, calefacció o un trajecte de diverses hores amb avió. En aquesta línia, els especialistes de IMO recorden que l'ull sec pot deure's a diverses causes i factors que fan imprescindible un tractament personalitzat per a cada cas.

4. Les lents de contacte

Els usuaris de lents de contacte han de prestar especial atenció i seguir les cures d'higiene necessàries per a la seva correcta conservació. “A l’IMO recomanem que aquests pacients realitzin revisions amb l’oftalmòleg una vegada a l'any, i també amb l'òptic optometrista, ja que tenen més possibilitats de patir una queratitis infecciosa, una infecció corneal causada per un bacteri, virus o fong que ha de tractar-se immediatament per evitar una pèrdua de visió. Així mateix, les lents de contacte redueixen la sensibilitat, cosa que provoca una disminució dels reflexos quan, per exemple, ens entra alguna cosa a l'ull, i això pot donar lloc a lesions greus”, explica la Dra. Mercè Morral. Els símptomes més comuns d'aquesta infecció són fotofòbia (intolerància anormal a la llum), llagrimeig i ull vermell. Així mateix, una bona higiene de les mans, l'ús de solucions i líquids per conservar-les, no utilitzar-les en platges o piscines, no dormir-hi i no excedir-se en l’ús durant el dia, pot ajudar a prevenir infeccions.

5. Una bona higiene palpebral

Una bona higiene palpebral, també és una mesura de prevenció important contra  infeccions i ull sec. Les persones amb un dèficit d’aigua a la pel·lícula lacrimal poden produir un tipus de llàgrima espessa i notar sequedat ocular o caspa en les pestanyes. Això ocorre perquè la pel·lícula lacrimal és de mala qualitat i, per tant, incapaç de lubricar correctament la superfície de l'ull. En ser massa densa, quan s'asseca es condensa sobre les parpelles i pestanyes en forma de caspa. Per evitar que això ocorri, és imprescindible tenir una higiene palpebral adequada, rentar les parpelles amb sabó neutre o amb tovalloletes palpebrals i, davant qualsevol molèstia, els especialistes de l’IMO recomanen acudir a l’oftalmòleg perquè pugui determinar-ne la causa i recomanar el tractament més adequat.