5 consells de salut ocular per a la tornada a l’escola i a la feina

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Alguns dels especialistes de l’IMO Grup Miranza comparteixen recomanacions de salut ocular per a la tornada a l’escola i a la feina.

1. Revisa la visió dels més petits 

Dur a terme una revisió ocular als més petits de la casa, abans de la tornada a l’escola, és essencial per a detectar de manera precoç problemes visuals que afectin l'aprenentatge, com també el seu correcte desenvolupament. Per això, es recomana fer revisions oculars completes anuals, a partir dels 3 anys. No obstant això, hi ha altres pautes, segons l'edat del nen o la nena, que pots consultar aquí.

Revisions oculars infantils

Revisió ocular pediàtrica a l’IMO Grup Miranza

En aquest sentit, els problemes oculars més comuns en edat escolar són els següents:

  • Els defectes refractius, com la miopia, la hipermetropia o l'astigmatisme. Actualment, afecten el 20% dels nens i nenes. Tot i que no es poden prevenir, el tractament acostuma a ser senzill i eficaç, generalment, i es prescriuen ulleres o lents de contacte.
  • L'ambliopia (ull gandul), que consisteix en la baixa visió d'un dels ulls. Les causes són molt variades (estrabisme, cataractes, ptosis, defectes refractius, etc.)

Aquestes alteracions visuals s’han de detectar i tractar a temps, atès que durant la infància es desenvolupa la visió. En uns certs casos, si els pacients no es tracten durant la infància, ja no poden fer-ho durant la vida adulta.

2. Protegeix els ulls de les pantalles 

L'ús de pantalles està molt estès en el nostre dia a dia i és important que prenguem certes precaucions, per a evitar, principalment, les molèsties que pot produir la sequedat ocular, especialment, si fem un ús molt prolongat d'aquests dispositius durant les vacances.

Per això, alguns dels consells dels nostres experts per a la tornada a l’escola i a la feina són:

  • Intentar no abusar de l'ús de pantalles
  • Lubricar la superfície de l'ull amb llàgrimes artificials (sense conservants) o amb pomades
  • Pensar a parpellejar quan les fem servir, perquè això ajuda al fet que la llàgrima s'estengui correctament per la superfície de l'ull

És important tenir en compte que el tractament de l'ull sec depèn de la seva causa i de la severitat que tingui. Per això, convé que visitem l'oftalmòleg si notem símptomes com la sequedat ocular, sensació de cos estrany, coïssor, irritació o ull vermell.

3. Detecta possibles símptomes 

Símptomes de les malalties dels ulls

Si notes canvis, revisa la visió.

Durant el període de vacances, és possible que hàgim ajornat la revisió oftalmològica de certs símptomes visuals, com ara els canvis en la visió o molèsties.

Alguns dels símptomes més habituals, que indiquen la necessitat de visitar l'oftalmòleg, són:

És important no relacionar el grau de dolor amb la gravetat del cas, perquè malalties que poden ser molt severes, com el glaucoma, no presenten molèsties en les primeres fases.

4. No descuidis les revisions oculars 

A més de dur a terme revisions oftalmològiques quan notem els símptomes de les alteracions visuals, és important incloure l'oftalmòleg en la rutina de revisions mèdiques periòdiques.

Aquest aspecte s’ha de tenir especialment en compte si tenim factors de risc, com els següents:

El diagnòstic precoç és clau per a evitar pèrdues de visió que poden ser irreversibles. Consulta aquí quan cal acudir a l'oftalmòleg.

5. Tingues cura de la pell del rostre i al voltant dels ulls

Activitats estiuenques com prendre el sol o el bany en platges i piscines poden deteriorar-nos la pell, especialment, la del rostre i al voltant dels ulls.

Per això, convé posar-la a punt per recuperar i millorar l'aspecte de la nostra dermis, després del període de vacances.

Alguns dels tractaments que recomanen els nostres experts són:

Aquests tractaments d'estètica ocular i facial es fan a la consulta. En acabar, el pacient pot reprendre les seves activitats diàries, gairebé sempre, sense marques visibles.