FESVIAL (Fundació Espanyola per a la Seguretat Viària) destaca en un informe (2019) que 8 milions d'espanyols circulen sense veure amb nitidesa. La visió és doncs un factor clau indispensable per a la conducció i la seguretat viària. De fet, la Laura González, òptica optometrista de l'IMO, destaca que això no es té en compte en moltes ocasions i aconsella als conductors “no esperar a la revisió mèdica del carnet cada 10 anys per a saber si la seva visió és apta o no per a circular”.
Per això, de la mateixa manera que a la ITV del vehicle es revisen materials propis de la conducció, com els frens, els pneumàtics, els llums etc., també és important sotmetre’s a revisions oculars completes.
-
Habilitats visuals al volant
- L'agudesa visual és el grau de detall que l'ull és capaç de discernir amb nitidesa. Es tracta d'una habilitat bàsica per la conducció i resulta fonamental a la carretera per poder visualitzar a temps i per tenir reflexos ràpids, així com per calcular distàncies amb precisió.
- L’estereòpsia influeix a l'hora d'apreciar aquestes distàncies i també juga un paper important una altra capacitat clau com és la percepció en tres dimensions, que pot veure's afectada en persones que han perdut la visió d'un ull o que veuen doble a causa de patologies com l'estrabisme.
L'agudesa visual i l’estereòpsia són 2 de les habilitats visuals més importants quan conduïm
-
Patologies relacionades amb l'edat
Aquests són 5 problemes oculars que poden afectar seriosament als conductors:
- Defectes refractius. La manca de nitidesa característica de la miopia, la hipermetropia, o l'astigmatisme, impedeix visualitzar a temps i tenir reflexos ràpids quan conduïm.
- Cataracta. La visió borrosa, els enlluernaments diürns i la mala visió nocturna, símptomes habituals d'aquesta patologia, poden dificultar seriosament el conductor.
- Glaucoma. Implica una reducció del camp visual i la pèrdua de la visió lateral, amb el risc afegit que moltes vegades passa desapercebut (fins a un 50% d'afectats no saben que tenen la malaltia).
- DMAE. Les persones que pateixen Degeneració Macular Associada a l'Edat poden veure les línies de la calçada tortes, així com veure empitjorada la seva capacitat per al càlcul de distàncies i la visió de detalls.
- Estrabisme. Aquest problema visual, que afecta tant a nens com a adults, pot comportar visió doble, que se sol manifestar especialment a la carretera.
Les revisions oculars permeten detectar precoçment patologies com la DMAE, el glaucoma i les cataractes, que afecten especialment conductors d'edat avançada, el col·lectiu amb més risc d'accidents al volant.
-
Atenció a la conducció nocturna
"En situacions de poca lluminositat es perd sensibilitat al contrast, per la qual cosa resulta més difícil distingir els diferents elements a la carretera i s’ha d'extremar la precaució", afegeix la optometrista.
A la nit, els conductors noten més fatiga visual
A més, afegeix que quan viatgem de nit "augmenta el risc de fatiga visual, ja que l'exigència per als ulls és més gran."
Consell de la experta: "Cal fer descansos cada 2 hores com a mínim i aturar el trajecte de seguida que notem els ulls cansats, perquè si ens falla la vista, també en fallen els reflexos".
-
No obllildar l'ús d'ulleres
Durant el dia, també cal prestar atenció als enlluernaments, sobretot en aquesta època de l'any. A la primavera, en hores clau al matí i a la tarda, el sol està molt baix i ens incideix directament de front, de manera que ens molesta la visió i impedeix una conducció còmoda i segura.
Les ulleres de sol són imprescindibles, assegura la Laura González, que aconsella utilitzar lents amb filtres polaritzats per a reduir els reflexos
-
Utilitzar sempre la graduació adequada
González afegeix 3 últimes recomanacions per als conductors:
- Evitar utilitzar les ulleres antigues quan conduïm
- Fer servir sempre la graduació adequada per a conduir en plenes facultats visuals
- Realitzar-se revisions oculars abans d'anar de ruta estival