12 mesos, 12 passes endavant

Superat ja el nostre quart de segle d’història, a l’IMO hem seguit treballant al llarg de l'any que està a punt d'acabar per augmentar la nostra experiència i oferir la millor atenció als nostres pacients, a més d'ampliar progressivament l'abast de la Fundació IMO. Mirem enrere per fer un breu balanç i, amb això, prendre l'impuls necessari per donar continuïtat als nostres projectes i afrontar nous reptes.

Superat ja el nostre quart de segle d’història, a l’IMO hem seguit treballant al llarg de l'any que està a punt d'acabar per augmentar la nostra experiència i oferir la millor atenció als nostres pacients, a més d'ampliar progressivament l'abast de la Fundació IMO. Mirem enrere per fer un breu balanç i, amb això, prendre l'impuls necessari per donar continuïtat als nostres projectes i afrontar nous reptes.
Aquest és el resum de l'any a l’IMO, mes a mes:

1. Gener: El Dr. José Luis Güell, nou president de la Fundació IMO

El responsable del Departament de Còrnia, Cataracta i Cirurgia Refractiva de l'Institut va prendre el relleu del Dr. José García-Arumí al capdavant de la Fundació IMO, amb la voluntat de potenciar sinergies i de sumar actius per promoure una ambiciosa tasca d'acció social i prevenció, de docència i d’investigació. És per això que l'estreta col·laboració amb altres institucions i la conscienciació són claus per al nou president de la Fundació IMO.
2. Febrer: Punt de trobada amb el pacient diabètic

L'equip de l’IMO es va desplaçar a València per oferir revisions oculars gratuïtes al Diabetes Experience Day, un esdeveniment que va congregar prop d'un miler de persones i que va permetre als nostres professionals acostar-se al col·lectiu diabètic, d'especial risc oftalmològic. Per tal de continuar promovent la prevenció i el control de la diabetis i de les seves complicacions oculars, l’IMO repetirà participació en aquesta positiva experiència en la propera edició a Madrid.

3. Març: Escoltem el testimoni d'afectats pel glaucoma

En la Setmana Mundial del Glaucoma, iniciativa a la qual ens unim cada any, vam canviar l'enfocament per donar veu als pacients i a la seva manera de veure i de viure la malaltia. Els nostres testimonis, entre els quals hi havia l'exjugador d’handbol Joan Sagalés, el vicepresident de l'ONCE José Luis Pinto Barroso i Marta de la Torre, de l'associació AGAF, van compartir la seva experiència i determinació per aconseguir que el glaucoma no tanqui portes.

4. Abril: Barcelona Oculoplastics es consolida com a cita de referència
Les principals eminències de l’oculoplàstia i de l'estètica oculofacial d’àmbit mundial es van reunir a l’IMO amb motiu de la segona edició d'aquest congrés organitzat pel Dr. Ramón Medel, que va presentar i va mostrar en directe una de les tècniques que més va cridar l'atenció dels participants: el flap frontal sense empelts per a la correcció de la ptosi. Segons van coincidir els especialistes, un abordatge expert és fonamental per evitar complicacions i oferir un abordatge mínimament invasiu, tant pel que fa a tècniques quirúrgiques com cosmètiques.

5. Maig: A l'avantguarda de la retina mèdica i quirúrgica

El Dr. Borja Corcóstegui, director mèdic de l’IMO, va tornar a posar-se al capdavant del prestigiós congrés internacional Trends in Surgical & Medical Retina, al qual van assistir més de 300 oftalmòlegs. Els avenços presentats respecte l'anterior edició el 2013, tant en l'àmbit de la telemedicina com de la genètica, de les noves fórmules i estratègies d'injeccions intraoculars, dels sistemes d'alliberació sostinguda o de la cirurgia de mínima incisió i alta definició, van posar de manifest l'evolució constant de la disciplina, el desafiament prioritari de la qual és que els pacients puguin conservar una visió útil per a tota la vida.

6. Juny: Assaig clínic pioner per prevenir l'edema macular cistoide

A meitat d'any, es va posar en marxa l'estudi europeu PREMED, que té la implicació de l’IMO com a únic centre a casa nostra per comparar per primera vegada l'efecte de les diferents estratègies de prevenció d'aquesta complicació causant després de cirurgia de cataracta. Així, l'Institut reforça el seu lideratge en el camp de la recerca clínica, per la qual aposta intensament des de fa més de tres dècades i que ha unit de manera pionera a la recerca bàsica desenvolupada al laboratori de biologia molecular.

7. Juliol: Incorporació d'equipaments d'última generació

Ultherapy (lífting no quirúrgic amb ultrasons per estimular la producció de col·lagen i combatre la flacciditat de la pell) ha estat un dels últims tractaments a arribar al Departament d'Estètica i Rejoveniment Oculofacial de l'IMO, després de causar furor als Estats Units i d’oferir-se encara en molt pocs centres del nostre país. Així mateix, el Departament d'Oftalmologia Pediàtrica i Estrabisme també ha estat precursor a incorporar un nou sistema per al diagnòstic de la desviació ocular amb la màxima precisió, de mà del videooculògraf Gazelab.

8. Agost: Barcelona es prepara per reunir més de 8.000 oftalmòlegs

La ciutat no va descansar a l'estiu, ultimant els preparatius per a la celebració simultània de les trobades anuals de tres grans societats oftalmològiques: la WSPOS, l’ESCRS i l’EUCORNEA. Els especialistes de l'IMO van compartir els seus coneixements amb la comunitat professional i van tenir un paper destacat, no només en el desenvolupament d'aquests congressos sinó també en l'organització d'esdeveniments satèl·lit, com una xerrada d'experts sobre queratopròtesi o una sessió de cirurgia en directe amb la tècnica Relex SMILE.

9. Setembre: Avenç en l'estudi de les causes genètiques de la retinosi pigmentària

La Fundació IMO va presentar els primers resultats del projecte de recerca bàsica que s'està duent a terme al laboratori de biologia molecular de l'Institut per establir noves relacions entre els gens implicats en les distròfies de retina. Gràcies a una potent eina d'anàlisi genètica desenvolupada per l'equip de genetistes de l’IMO, ja s'han identificat 14 noves mutacions i s'ha descobert que un gen, fins ara associat només a la retinosi pigmentària, també pot ser causant de distròfia macular.

10. Octubre: Aliança per a una atenció oftalmològica universal i de qualitat

La celebració del Dia Mundial de la Visió (8 d'octubre) va impulsar la unió recent de la Fundació IMO i l’IAPB, l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa, amb l'objectiu de fer efectiu el dret a la visió de totes les persones. Aquest compromís ferm converteix la fundació en la tercera entitat espanyola a formar part del projecte global de l’IAPB, que disposa del suport de l'OMS i de més de 125 membres de tot el món.
11. Novembre: Més d'un miler de revisions oculars gratuïtes en un any

La Fundació IMO va passar de les tres campanyes de prevenció i de diagnòstic precoç a nens en risc d'exclusió social del 2013 a les vuit del 2015 i va assolir les 1.156 revisions en un any gràcies a l'extensió d'Operació Visió i del Programa de Salut Ocular a la Infància Desfavorida. Les dues iniciatives han permès detectar prop d'un 30% de problemes visuals no diagnosticats, oferir al voltant de 300 tractaments sense cost per a les famílies i aconseguir noves àrees d'acció, com la província de Tarragona i el districte madrileny de Carabanchel.

12. Desembre: Establint bases en prevenció, docència i recerca

Més de 350 persones van assistir al concert homenatge que va oferir la Camerata Universitària Amadeo Vives en el marc de l'acte de lliurament del guardó "Emerito Tunae" a la Fundació IMO per promoure avenços en l'àmbit de l'oftalmologia. Amb l'objectiu de seguir contribuint-hi, ja estan en marxa els propers projectes de cara al 2016: s'han planificat noves campanyes d'atenció a població pediàtrica en situació de vulnerabilitat gràcies a la renovació dels convenis de col·laboració amb Càritas Catalunya i l'Obra Social "la Caixa", s'ha començat a organitzar la segona edició del congrés Trends in Glaucoma (octubre 2016) i la primera edició del congrés d'Oftalmologia Pediàtrica i Estrabisme (novembre 2016) i s'ha iniciat un ambiciós estudi per identificar nous gens i variants responsables de distròfies de retina.