10 preguntes freqüents sobre estètica oculofacial

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Els tractaments a la consulta d'estètica oculofacial són cada vegada més populars, malgrat que no sempre n’hi ha prou informació; responem alguns dubtes habituals

10 preguntas frecuentes sobre estética oculofacial- Dra. Luz María Vásquez

 L'estètica és una subespecialitat emergent de l'oftalmologia, que cada vegada ofereix més varietat de solucions als pacients, les quals uneixen el desig de millorar l'aspecte del rostre i la preocupació per la seguretat i eficàcia dels resultats. Aquestes són algunes de les preguntes més freqüents traslladades als professionals de l'MO, amb més de 20 anys d'experiència en aquest camp i un departament específic d'estètica i rejoveniment oculofacial des del 2014.

1. Ulleres: tenen tractament?

Segons la Dra. Luz María Vásquez, especialista de l’IMO, dissimular les ulleres depèn del tipus que siguin. Per a les hereditàries i de color violaci poden ser útils la carboxiteràpia (que millora la circulació i oxigenació per recuperar una tonalitat més rosada) i les injeccions d'àcid hialurònic (que restauren la manca de volum que sovint s'associa a la zona). Ara, quan el problema és de pigmentació, per exemple en ulleres racials pròpies de pells més fosques o adquirides per l'acció del sol, s'opta per tractaments despigmentants com el píling o el resurfacing amb làser.

2. Toxina botulínica: quant dura?

La toxina botulínica per corregir les arrugues i línies d'expressió és el tractament estètic no quirúrgic més popular, però també un dels que més idees errònies genera. "Una confusió habitual té a veure amb la durada dels seus efectes, que no són per a sempre sinó que es noten durant uns 4-6 mesos". A més, "molts pacients es pregunten si es veuran molt canviats o quedaran inexpressius, però han de saber que, correctament aplicada, la toxina botulínica no paralitza; només relaxa temporalment els músculs facials".

3. Substàncies injectables: poden causar al·lèrgia?

Les reaccions al·lèrgiques a la toxina botulínica –en les dosis adequades– resulten molt infreqüents, igual que les que produeix un altre dels injectables més sol·licitats: l'àcid hialurònic. "Atès que es troba de manera natural a l’organisme (a la pell, músculs, cartílags i, fins i tot, l'interior de l'ull), aquesta substància de farciment poques vegades és mal tolerada", aclareix la Dra. Vásquez. El risc de complicacions deriva sobretot de males pràctiques i, per això, és fonamental acudir a un professional de confiança amb entrenament en la tècnica i coneixement anatòmic.

4. Homes: quins tractaments demanen?

Així com les cures de bellesa masculina van a l'alça, també augmenta cada vegada més el nombre d'homes que acudeixen a l'especialista en estètica oculofacial (un 20% del total de pacients). "El que més demanen ells a la consulta és la toxina botulínica per suavitzar les arrugues del front i de l'entrecella", mentre que tractaments per millorar l'aspecte d'ulls cansats, la qualitat de la pell, la flacciditat etc., s'estan obrint pas entre aquest públic.

5. Novetats: quines són les últimes tècniques?

La tendència en estètica oculofacial apunta cap a solucions que no requereixen passar per quiròfan i, en aquest sentit, un dels tractaments més revolucionaris és el lífting amb ultrasons Ultherapy. Com explica la Dra. Vásquez, "igual que la cirurgia, es dirigeix ​​a les capes profundes de la pell per rejovenir-la des de l'interior". A més, pel fet de traspassar la superfície cutània no necessita temps de recuperació ni cures especials. "És un tractament molt còmode que no interromp la vida diària i, normalment, requereix una única sessió a la consulta, que és molt valorat pels pacients", afegeix l'oftalmòloga.

El lífting amb ultrasons Ultherapy és una de les tècniques més innovadores i còmodes per al pacient

6. Ultherapy: qui és apte?

Més enllà del potencial del lífting amb ultrasons, la clau per notar-ne els beneficis és aplicar-lo en els casos indicats. Segons l'especialista de l’IMO, "el perfil de pacient no depèn tant de l’edat o del tipus de pell, sinó del que vol corregir: la caiguda de les celles, la pèrdua del contorn facial, l'aparició de la papada... és a dir, problemes de laxitud que combat tonificant i aconseguint un efecte de tensat". La durada d'aquest efecte és un altre dubte habitual, ja que el canvi que es nota és progressiu: els resultats reals apareixen a partir del segon mes i duren al voltant de l'any.

7. Cures de la pell: què es pot fer per prevenir?

Per retardar l'envelliment de la pell, no solament s'ha de pensar en les cures que s’hi poden aplicar directament (protecció solar i diferents cremes, rutines d'higiene o tractaments mèdics), sinó també en el benestar general del cos. "Una bona hidratació i alimentació –rica en substàncies antioxidants com la vitamina C– també són aliats importants, al contrari que el tabac", destaca Vásquez, que recomana adoptar aquests hàbits des de joves per evitar danys acumulatius.

8. Edat: quan s’ha de començar a tractar?

En general, actuar precoçment sense esperar que els signes de l'edat estiguin molt marcats facilita que es minimitzin amb eficàcia i opcions menys invasives. A més, "aquells pacients que vulguin anticipar-se a tècniques correctives poden fer-se teràpies preventives que ajuden a mantenir la pell en bon estat, com la teràpia d'inducció de col·lagen o els skinboosters (que també estimulen el col·lagen i hidraten amb profunditat)".

9. Anestèsia: és necessària?

La veritat és que la majoria de procediments que es duen a terme a la consulta són pràcticament indolors i només produeixen lleugeres molèsties quan s’apliquen. També dependrà de la sensibilitat de cada pacient, tot i que per a una comoditat total la Dra. Vásquez sol ser partidària d'utilitzar prèviament una pomada anestèsica. Així doncs, no s'ha de tenir por a les "punxades" (substàncies injectables), en les quals una bona tècnica de l'especialista també és important perquè es notin com menys millor.

10. Després del tractament: quines limitacions hi ha?

El fet que no necessitin temps de baixa i no comportin restriccions quotidianes és un gran avantatge d'aquests tractaments no quirúrgics. Per exemple, els aficionats a l'esport poden practicar-lo sense problemes després de l'Ultherapy i només hauran d'esperar 24 hores en el cas de les injeccions de toxina botulínica, substàncies de farciment o inductors de col·lagen. Així mateix, si apareix algun petit hematoma o inflamació es recomana protegir-se especialment del sol, una cura que és fonamental durant la primera setmana d'altres tractaments com el píling i el resurfacing.

Teràpies preventives com els skinboosters que ajuden a mantenir la pell en bon estat i la hidraten en profunditat.