Natalia Gómez

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Els pares de la Natalia van acudir a l’IMO a la recerca de solucions i, gràcies a la seva implicació i a la tasca dels especialistes, la petita ha pogut completar amb èxit el seu desenvolupament visual.
Testimonio Natalia Gómez - Ptosis palpebral

La visió infantil es desenvolupa durant els primers vuit anys de vida, de manera que actuar durant aquest període en cas de detectar algun problema és fonamental per garantir una bona salut ocular en l'edat adulta. Ho sap molt bé la Gema Reyes, que no es va resignar a posposar fins que fos més gran la intervenció de la seva filla Natalia, amb ptosi i estrabisme congènits i una consegüent ambliopia (ull gandul). Esperar que creixés hauria significat acceptar que "mai hi veuria bé", a la qual cosa la seva mare no estava disposada. Per això, quan la petita encara no havia complert l'any, aquesta família gaditana va començar a buscar opcions... i va arribar a  l’IMO.

Segons explica la Gema, "arran d'intentar trobar una clínica a Anglaterra on operaven la ptosi (caiguda de la parpella superior) sense incisions visibles, ens vam assabentar que a l'Institut de Microcirurgia Ocular de Barcelona també practicaven aquesta tècnica pionera". Així va ser com, amb tot just 14 mesos, la Natalia es va sotmetre a cirurgia amb el Dr. Ramón Medel, responsable del Departament d’Oculoplàstica de l’IMO. Malgrat que l'entrada a quiròfan a aquesta edat no va resultar senzilla, la Gema destaca els resultats excel·lents obtinguts, tant en l’aspecte funcional com en l’estètic: "Treure-li l'embenat i veure-la per primera vegada amb els dos ulls oberts va ser una sensació indescriptible com a mare."

Un treball en equip

A partir d'aquí, un cop corregida la ptosi, la Natalia es va posar en mans del Dr. José Visa, especialista del Departament d'Oftalmologia Pediàtrica de l’IMO, per corregir el seu dèficit visual i iniciar el tractament del seu ull gandul (ambliopia). Va ser un procés que pares i filla van afrontar amb constància i positivisme, i així van aconseguir que el fet de portar pegat no fos considerat un motiu de queixa o de complex sinó una ajuda necessària per aconseguir un objectiu molt clar: el millor grau de visió possible.

En aquest sentit, l'estrabisme complex que la Natalia també tenia de naixement comprometia les seves possibilitats d'arribar a una agudesa visual del 100%; una meta que finalment s'ha aconseguit amb gran dedicació. L'experiència quirúrgica del Dr. Visa, que la va operar en dues ocasions, i la implicació de la família amb la teràpia visual prescrita per l'especialista, han permès a la petita, que ara ja té 11 anys, "devorar llibres" que abans no podia llegir perquè es marejava o realitzar les tasques escolars amb més facilitat.

A més, segueix treballant diàriament des de casa i un cop a la setmana va a la consulta de teràpia visual d’una òptica de Cadis per perfeccionar la seva estereòpsia o percepció de la tridimensionalitat. Aquesta és la raó que la motiva a esforçar-se i a seguir avançant després d'haver adquirit ja la màxima agudesa visual: "Quan estic cansada o no vull fer més exercicis, penso que hi podré veure en 3D i això em dóna forces", conclou la Natalia, que demostra una gran determinació i capacitat d'aprenentatge de l'experiència, malgrat la seva curta edat.