Tractament dels tumors intraoculars

DEMANA VISITA DEMANA VÍDEOCONSULTA

Un

10%

dels tumors provoquen metàstasi a l’ull

Prop del

50%

dels pacients amb metàstasi ocular són diagnosticats de tumor pulmonar a l’oftalmòleg

Fins un

50%

dels retinoblastomes es transmeten d’una generació a l’altra

Què són els tumors oculars?

Els tumors oculars poden aparèixer a les parpelles, a l’ull (la conjuntiva, la coroide o la retina) i a l’òrbita (cavitat que allotja el globus ocular).

La seva delicada localització fa necessari un diagnòstic i un tractament precoços. El temps pot ser crucial per salvar la visió, l’ull i fins i tot el pacient mateix en els casos més greus.

Existeixen diferents tipus de tumors, tant benignes com malignes, que afecten l’ull i les seves estructures. Entre els tumors intraoculars, els principals són:

  • Melanoma. Es pot produir en diversos teixits, encara que el de localització coroïdal (melanoma de coroide) és el tumor intraocular primari maligne més comú en adults. El nombre de casos augmenta encara més si es tenen en compte els tumors secundaris a altres processos cancerosos que acaben provocant metàstasi en l’ull, com el de mama o el de pulmó.
  • Retinoblastoma. Tumor ocular maligne més comú en la infantesa. És molt agressiu i, per això, resulta fonamental diagnosticar-lo i tractar-lo de manera primerenca.
  • Hemangioma de coroide. Tumor benigne (sense risc de metàstasi) que, no obstant això, es desenvolupa de forma molt ràpida i agressiva, cosa que constitueix un risc per a la visió, ja que el seu creixement amenaça el nervi òptic (transmissor de les imatges de la retina al cervell) i la màcula (zona central de la retina que permet la visió de detall).

Els tumors orbitaris són poc freqüents i el més habitual és que es manifestin amb l’aparició d’exoftàlmia unilateral d’evolució lenta i progressiva (excepte determinats tumors que poden ser bilaterals). Són molt variats i alguns poden ser greus.

Per què es produeixen?

Alguns tumors són congènits, com el 50% dels retinoblastomes, que es transmeten d’una generació a una altra i afecten 1 de cada 15.000 nounats.

D’altres, com els melanomes intraoculars, no tenen factors de risc específics. Alguns poden estar associats a una síndrome o poden ser secundaris, propagats des de territoris adjacents o deguts a un procés de metàstasi.

Com es poden prevenir?

Els tumors intraoculars no es poden prevenir, però sí que és possible diagnosticar-los precoçment. Per a això és aconsellable fer-se anualment una exploració rutinària del fons de l’ull a partir dels 50 anys, edat en la qual és més comú que comencin a aparèixer.

A més, atès que les lesions malignes poden reincidir amb el temps, és important que una vegada tractades se’n realitzi un seguiment periòdic.

Símptomes

En ser interns, sovint passen desapercebuts inicialment i són asimptomàtics. Alguns senyals d’alerta que poden associar-se a un tumor intraocular són:

  • Disminució de la visió
  • Despreniment de retina o hemorràgia intraocular

Per això, els tumors intraoculars són diagnosticats amb freqüència durant un examen oftalmològic de rutina.

Tractaments associats

El tractament dels tumors oculars depèn del tipus, de la ubicació i de la grandària. En els casos en què són malignes, generalment requereixen ser extirpats mitjançant cirurgia de microincisió, que es pot reforçar amb quimioteràpia o amb radioteràpia local en coordinació amb un oncòleg, de manera que s’aconsegueix un índex d’èxit elevat.

Per als melanomes de coroide, la teràpia escollida acostuma a ser la braquiteràpia, que consisteix en una placa radioactiva de ruteni o iode que es situa durant uns dies a la zona tumoral. En ser local, evita la radiació externa i redueix possibles efectes secundaris, per la qual cosa és una opció mínimament invasiva.

Així mateix, els hemangiomes de coroide acostumen a tractar-se amb teràpia fotodinàmica, i els retinoblastomes, amb una combinació de quimioteràpia amb làser i crioteràpia.

“Actualment hi ha un tractament molt efectiu contra el retinoblastoma, un tumor amb alta incidència genètica que apareix en nens en forma de pupil•la blanquinosa en lloc de negra”. Dr. García-Arumí – IMO Barcelona

Preguntes freqüents dels nostres pacients

IMO Institut de Microcirurgia Ocular

Josep María Lladó, 3
08035 Barcelona
Tel: 934 000 700
E-mail: informacion@imo.es
Veure mapa a Google Maps

En cotxe

Coordenades navegador GPS:
41º 24’ 38” N – 02º 07’ 29” E

Sortida 7 de la Ronda de Dalt (costat muntanya). La clínica compta amb un aparcament de més de 200 places.

En bus

Autobús H2: Rotonda de Bellesguard, parada 1540

Autobús 196: Josep Maria Lladó-Bellesguard, parada 3191

Autobusos H2, 123, 196: Ronda de Dalt – Bellesguard, parada 0071

IMO Grup Miranza Madrid

C/ Valle de Pinares Llanos, 3
28035 Madrid
Tel: 910 783 783
Veure mapa en Google Maps

Transport públic

Metre Lacoma (línia 7)
Autobusos:

  • Línies 49 i 64, parada “Senda de l’Infant”
  • Línia N21, parada “Metre Lacoma”

Horaris

Atenció al pacient: de dilluns a divendres, de 8 h a 20 h

IMO Grup Miranza Andorra

Av. de les Nacions Unides, 17
AD700 Escaldes-Engordany, Andorra
Tel: (+376) 688 55 44
Veure mapa a Google Maps

IMO Manresa

C/ Carrasco i Formiguera, 33 (Baixos)
08242 – Manresa
Tel: 938 749 160
Veure el mapa a Google Maps

Transport públic

FGC. Línia R5 i R50 direcció Manresa. Estació: Baixador de Manresa

Horaris

De dilluns a divendres de 8:30 a 13:30 i de 15:00 a 20:00 h

Pide cita

Et truquem

Indica'ns les següents dades perquè puguem cridar-te i ajudar-te en tot el que necessitis.