Traumatismes palpebrals, orbitaris i de la via lacrimal

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES

Què són els traumatismes palpebrals, orbitaris i de la via lacrimal?

Els traumatismes conseqüència de la pràctica esportiva, d'accidents de trànsit, de caigudes o d'impactes accidentals, entre altres causes, poden tenir diferents graus de severitat i afectar les estructures oculars més externes, com les parpelles, o bé les internes, com l'òrbita o la via lacrimal.

Els traumatismes per contusió en la parpella, per exemple, són molt comuns i habitualment no requereixen cirurgia. Les ferides palpebrals, en canvi, són un tipus de traumatisme menys freqüent, però sí que requereixen un tractament quirúrgic específic

Com es diagnostiquen?

Quan es pateix un traumatisme ocular és important acudir a l'oftalmòleg amb urgència per realitzar una valoració exhaustiva de les estructures oculars i així determinar la gravetat del cas, per proporcionar posteriorment el tractament més indicat. A la consulta es realitza:

  • Examen oftalmològic complet i examen de la zona palpebral i periocular
  • Es fan fotografies per valorar l’estat del pacient abans i després del tractament

Els símptomes són molt variables en funció del tipus de traumatisme i de la zona afectada, i poden anar des de contusions, ferides obertes o cremades en les parpelles, fins a fractures de les parets orbitàries o obstruccions de les vies lacrimals.

És important tenir en compte que el dolor no sempre està relacionat amb la gravetat del procés, de manera que petites lesions poden provocar grans molèsties, mentre que danys severs poden no ser dolorosos.

Les ferides palpebrals requereixen tècniques específiques de cirurgia.

D'altra banda, les fractures orbitàries també tenen tractament quirúrgic que les corregeixen i que solucionen possibles problemes associats. Si les vies lacrimals s'han vist afectades pel traumatisme, s'han de suturar i d'intubar perquè la ferida cicatritzi i per assegurar el drenatge correcte de la llàgrima.