Queratocon

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Causa número
1
de trasplantament corneal en joves
foto: queratocono

Què és el queratocon?

El queratocon és una alteració ocular en què es produeix un aprimament progressiu de la zona central o paracentral de la còrnia. La seva forma esfèrica habitual canvia per una de cònica i origina un astigmatisme irregular que distorsiona les imatges i una successiva disminució de la visió.

El queratocon és la primera causa de trasplantament corneal en pacients joves. Com més primerenca és l'edat d'inici de la malaltia, més risc hi ha que la progressió sigui ràpida (mentre que a partir dels 30-40 anys és estrany que continuï evolucionant).

 gràfic ull normal i ull amb queratocon

En pacients amb queratocon, la còrnia té forma de pilota de rugbi (cònica) en comptes de pilota de futbol (esfèrica). Això és el que causa pèrdua de visió al pacient i pot arribar a requerir un trasplantament corneal.

Per què passa?

El queratocon s’hereta de pares a fills en un 25% de casos aproximadament. En la resta de casos, apareix de manera esporàdica vinculat a patrons d’herència complexos que actualment es continuen investigant.

També hi ha casos relacionats amb al•lèrgies oculars o amb el fregament continu dels ulls.

 

"Hi ha clarament un caràcter hereditari. Tenim famílies de pacients amb queratocon." Dr. Óscar Gris- IMO Barcelona.

Com es pot prevenir?

No hi ha mesures preventives per al queratocon, però sí que hi ha tractaments per frenar-lo. La detecció precoç és bàsica per evitar els casos molt avançats, que requereixen trasplantament de còrnia. 

També hi ha formes lleus o queratocons subclínics que no produeixen alteració visual i que només es diagnostiquen amb estudis topogràfics.

Es recomana que els familiars directes dels pacients amb queratocon, encara que aparentment no n’estiguin afectats, es sotmetin a examen visual, ja que podrien ser portadors de la malaltia.

La població de més risc són els nens, els adolescents i els joves, per la qual cosa és important promoure les revisions oculars entre aquests grups d’edat.

El principal símptoma és una disminució de la visió i l’aparició o l’augment sobtat d’astigmatisme.

L’astigmatisme sol ser induït per un defecte de refracció de la còrnia que, a diferència de la miopia i de la hipermetropia, no sol evolucionar de forma natural amb l’edat.

Per això és important que qualsevol pacient que pateixi un augment brusc d’aquest defecte refractiu, sobretot en el cas de nens i de joves, es faci un estudi topogràfic complet per descartar la presència d’un queratocon.

Curvatura d’una còrnia normal

Curvatura d’una còrnia normal.

Queratocono. Aumento de curvatura y protusión central

Curvatura d’una còrnia normal.

Queratocon avançat. Aprimament i deformitat a la còrnia

Queratocon avançat. Aprimament i deformitat a la còrnia.

Hi ha diferents possibilitats de tractament segons l’estat de la malaltia:

  • En els casos lleus de queratocon es pot aconseguir una bona visió corregint amb ulleres
  • En casos més avançats es podria indicar lents contacte rígides per corregir l'astigmatisme irregular
  • En alguns casos, pot ser necessari recórrer a tractaments quirúrgics, com els anells intraestromals per regularitzar la còrnia o el cross-linking corneal, un procediment que ha demostrat eficàcia per frenar l'evolució del queratocon
  • En els casos més greus, quan la visió s'ha reduït de manera important, l'única solució és la queratoplàstia o trasplantament de còrnia. En l'actualitat, el trasplantament pot fer-se, en molts casos, canviant només les capes afectades de la còrnia i conservant-hi les sanes.

Trasplantament de còrnia

Trasplantament de còrnia