Queratitis

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Ull vermell i dolor són
2
motius de consulta urgent
Amb tractament precoç el
96%
dels casos per infecció recobren visió

Testimonio Iosif Kobzon - Queratitis herpética recurrente - Dra. Mercè Morral

Keratitis

Què és la queratitis?

La queratitis és una inflamació de la còrnia, l'estructura més anterior i transparent del globus ocular, que pot ser deguda a múltiples causes. Si afecta només la seva part més externa (l'epiteli), que és el més freqüent, s'anomena queratitis superficial i s'acostuma a guarir sense seqüeles. Pel contrari, si afecta capes més profundes es tracta d'una queratitis ulcerativa, menys habitual però que pot ser molt greu. Quan deixa una cicatriu a la còrnia (leucoma), la visió pot arribar a veure's compromesa severament.

Per què es produeix la queratitis?

Hi ha nombroses causes que poden provocar queratitis. Les més freqüents són:

  • Sequedat ocular: l’ull sec pot provocar lesions a la còrnia. Normalment es tracta de lesions superficials en forma de puntets que afecten sobretot la zona mitjana i inferior de la còrnia. És menys habitual, però la sequedat ocular pot provocar lesions més greus, complicades de resoldre.
  • Víriques: les més freqüents d’aquest grup són les queratitis herpètica. La gravetat d’aquest tipus de queratitis és que té un curs per brots i pot deixar leucomes corneals residuals importants que indiquen un trasplantament de còrnia. El diagnòstic i tractament precoç amb antivírics és imprescindible.
  • Bacterianes, per fongs, amebes o paràsits: poden ser el resultat d’una erosió prèvia que s’ha infectat. Els portadors de lents de contacte estan molt més exposats a infeccions corneals. Altres vegades no hi ha una causa identificada. Aquestes queratitis sempre són greus i demanen un diagnòstic ràpid i l’aplicació precoç de coliris antibiòtics reforçats intensius. A vegades l’evolució d’aquestes úlceres és molt agressiva i pot deixar seqüeles permanents greus.
  • Altres causes: tòxics (causticacions o substàncies irritants que entren en contacte amb l’ull), al•lèrgies, queratitis per exposició (tancament anòmal de les parpelles, que poden ser des de queratitis lleus fins a molt greus)

Com es pot prevenir la queratitis?

Prevenint, en la mesura que sigui possible, les circumstàncies que poden provocar-la: si hi ha ull sec, llàgrimes artificials, protegir-se del sol intens amb ulleres, anar a l’oftalmòleg si es produeix qualsevol traumatisme (lesions que poden sobreinfectar-se), higiene meticulosa en portadors de lents de contacte...

Amb tot, en molts casos no hi ha pautes per evitar la queratitis. És important acudir a l’oftalmòleg si hi ha manifestacions clíniques com les que hem descrit. Com sempre, el tractament instaurat ràpidament fa millorar el pronòstic.

Les queratitis provoquen dolor, llagrimeig i fotofòbia intensa (la llum és molt molesta).

Segons la zona afectada poden provocar també una disminució important de l’agudesa visual.

El tractament de la queratitis acostuma a ser mèdic. No obstant això, en alguns casos es pot requerir una intervenció quirúrgica.