Orbitopatia tiroïdal

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
En un
5%
dels casos, amenaça greu per a la visió
Malaltia més comuna de l’òrbita:
70%
de les patologies orbitàries
Офтальмопатия щитовидной железы

Què és?

L’orbitopatia tiroïdal és una malaltia d’origen immunològic que afecta el funcionament de la glàndula tiroide per un costat i components orbitaris, en conjunt o aïlladament. Evoluciona amb un augment de volum dels músculs extraoculars i del greix orbitari, cosa que provoca proptosi o exoftàlmia (ulls de mussol).

Per què es produeix?

En la majoria dels casos, la malaltia està associada a un hipertiroïdisme, tot i que també pot tenir lloc en pacients amb hipotiroïdisme i fins i tot en persones sense malaltia tiroïdal. Passa perquè certes molècules estan presents tant a la glàndula tiroide com a l’òrbita i reaccionen contra la glàndula i contra els teixits orbitaris (teixit greixós orbitari i músculs extraoculars) inflamant-los.

Com es pot prevenir?

L’orbitopatia tiroïdal no es pot prevenir. Tot i això, una valoració oftalmològica al moment del diagnòstic del problema tiroïdal o abans de rebre radioteràpia tiroïdal pot millorar el diagnòstic i el seguiment de la malaltia per detectar els problemes de manera primerenca i evitar complicacions.

Aquesta malaltia té un inici mal definit amb inflamació orbitària, que es manifesta en forma d'inflamació palpebral, proptosi, retracció palpebral i a vegades estrabisme (desviació dels ulls), generalment sense dolor associat. La progressió i la gravetat de l'orbitopatia tiroïdal és molt variable i en alguns casos pot arribar a posar en risc la visió. Un cop comença la malaltia, el període d’activitat inflamatòria pot durar des d’uns quants mesos fins a 2 anys. Passat aquest període, quan la malaltia ja està estabilitzada, és molt poc probable que el procés es reactivi.

Alguns símptomes que es poden associar a l’orbitopatia tiroïdal són:

  • Sensació de cos estrany, irritació ocular i llagrimeig per exposició corneal
  • Visió doble per estrabisme
  • Disminució de l’agudesa visual per compressió del nervi òptic

L’afectació ocular generalment és bilateral, però pot ser unilateral o molt asimètrica. Afecta principalment les dones entre els 40 i els 60 anys i la progressió està altament relacionada amb el tabaquisme.

L’orbitopatia tiroïdal pot aparèixer fins i tot abans d’haver-se diagnosticat la malaltia tiroïdal.

El tractament de l’orbitopatia tiroïdal es fa en funció de l’estadi de la malaltia i dels problemes que es detectin.

En etapes inicials, quan tenen lloc tots els canvis inflamatoris, el tractament està dirigit a protegir la superfície ocular de la dessecació per exposició. El tractament antiinflamatori amb corticoides es reserva per a casos en què el quadre inflamatori posa en risc la visió.

En alguns pacients, un cop passat el període inflamatori, els ulls tornen a la seva condició normal i no requereixen tractament quirúrgic, però en altres casos, en etapa crònica, la inflamació es substitueix per fibrosi dels músculs i del greix orbitari, per a la qual cosa es fa tractament quirúrgic mitjançant descompressió orbitària per corregir la proptosi. Posteriorment, si és el cas, es corregeixen l’estrabisme i la retracció palpebral.