Membrana epiretinal macular

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
La cirurgia millora la visió en un
80%
dels pacients intervinguts
Possibilitat de
2
cirurgies en una intervenció: vitrectomia + cataracta
Membrana epirretiniana macular - MEM

Què és la MEM?

La membrana epiretinal macular (MEM) és el creixement d’un teixit a la superfície de la retina, a l’àrea macular, que es pot contreure i produir una disminució de visió i una deformació de les imatges.

Per què passa?

Passa perquè unes cèl•lules que normalment provenen de la retina (però que poden venir de les capes que hi ha a sota, com l’epiteli pigmentari) es dipositen damunt de la màcula.

Aquestes cèl•lules segreguen col•lagen i formen una malla i després tenen la capacitat de tibar el col•lagen. Com que aquest teixit està adherit a la retina, quan es contreu també contreu la retina i la deforma.

Com es pot prevenir?

La formació d’aquestes membranes és més freqüent a partir dels 50 anys, però pot tenir lloc a qualsevol edat. A vegades són conseqüència d’una ruptura a la retina que permet el pas de cèl•lules des de l’espai subretinal.

Per això és molt important que si es pateixen símptomes que puguin relacionar-se amb una ruptura retinal, com ara mosques flotants o llums, es vagi a l’oftalmòleg per segellar aquestes ruptures de seguida. Així també evitarem la formació d’un despreniment de retina.

També es poden observar després d’una cirurgia ocular, per la qual cosa el control postoperatori és molt important.

Els símptomes més freqüents són la disminució de visió, la visió borrosa o la deformació de les imatges.

Les línies apareixen torçades i els nombres o les lletres poden saltar de línia.

El tractament més adequat per a la MEM és la vitrectomia.

És molt important vigilar la formació d’un despreniment de retina, controlar el postoperatori i consultar l’oftalmòleg si apareix qualsevol d’aquests símptomes.