Exoftàlmia

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Exoftalmos

Què és l’exoftàlmia?

És la projecció o la sortida cap enfora del globus ocular (proptosi), cosa que pot recordar els "ulls de mussol”. Pot afectar un dels ulls o tots dos en funció de quines en siguin les causes.

Per què passa?

En un alt percentatge de casos, l'exoftàlmia està associada a l’orbitopatia tiroïdal, una malaltia inflamatòria relacionada amb l’hipertiroïdisme.

La malaltia pot arribar a ser molt greu perquè l’òrbita és una cavitat òssia inextensible i un procés inflamatori com aquest pot comprimir el nervi òptic i causar ceguesa.

Altres processos que poden provocar exoftàlmia són tumors orbitaris, globus ocular gros, miopia alta o glaucoma congènit, així com altres malalties tiroïdals o inflamatòries orbitàries.

El hipertiroidismo puede provocar exoftalmos L’hipertiroïdisme pot provocar exoftàlmia

Com es pot prevenir?

En alguns casos, en les fases inicials, l'exoftàlmia només es pot detectar mitjançant tècniques d’imatge.

Els pacients amb problemes d’hipertiroïdisme han d’anar a un oftalmòleg perquè l’òrgan visual és una diana per a les malalties que s’hi relacionen.

Fins i tot actualment, si el problema ocular associat no és molt evident, pot passar que l’endocrí no derivi el pacient a un oftalmòleg especialitzat.

D’altra banda, les estadístiques mostren que malalties associades a l’exoftàlmia com l’orbitopatia tiroïdal ocorren especialment en dones joves i fumadores. S’ha demostrat que el tabac, tot i que no és un factor directament desencadenant, és un agreujant d’aquestes malalties, per la qual cosa és important evitar-lo.

Els pacients poden presentar:

  • Retracció palpebral superior que confereix al rostre una expressió d’ensurt o de sorpresa.
  • Irritació ocular i enrogiment dels teixits orbitaris i de la conjuntiva.
  • En els casos inflamatoris com l’orbitopatia tiroïdal, l'exoftàlmia pot anar acompanyada d’estrabisme (desviació d’un ull) i diplopia (visió doble). Això s’explica per l’engrossiment dels músculs extraoculars i per la pèrdua important de visió a causa de la compressió del nervi òptic.
El hipertiroidismo puede provocar exoftalmos Pacient amb exoftàlmia
El hipertiroidismo puede provocar exoftalmos En alguns casos l'exoftàlmia va acompanyada de diplopia

Segons quines siguin les causes, l’evolució i el pronòstic de cada pacient, hi ha diferents estratègies per tractar l'exoftàlmia:

  • Mesures de protecció orientades a combatre els símptomes. Ús de llàgrimes artificials, ús d’ulleres de sol sempre que se surti al carrer o dormir amb el cap alçat per evitar l’acumulació de més líquids als ulls.
  • Tractament mèdic. Amb corticoides i/o immunodepressors.
  • Tractament quirúrgic. És necessari quan hi ha un greu compromís de l’agudesa visual per afectació del nervi òptic. La principal cirurgia és l’orientada a la descompressió de l’òrbita amb l’objectiu d’ampliar-ne la capacitat. Si hi ha visió doble, al cap d’un tems aquesta cirurgia pot complementar-se amb cirurgia dels músculs retrooculars. La cirurgia d’òrbita actual aborda els problemes oculars, estètics i funcionals dels pacients amb problemes orbitaris com l'exoftàlmia i aconsegueix que recuperin la visió si ha quedat afectada, sempre que s’actuï a temps.