Druses al nervi òptic

Drusas nervio óptico
Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Drusas nervio óptico

Què són les druses al nervi òptic?

Les druses al nervi òptic són conjunts de calci i altres proteïnes que s'acumulen en aquesta zona de l'ull i que tenen una forma arrodonida.

Solen aparèixer a partir dels deu anys i es mantenen a l'ull, sense causar símptomes, durant diversos anys. Així mateix, generalment, es manifesten durant la vida adulta, moment en el qual creixen i ocasionen una pèrdua progressiva i degenerativa de la visió perifèrica.

D'altra banda, hi ha diferents tipus de druses al nervi òptic, que es classifiquen segons la grandària i l’impacte en el camp visual del pacient.

Els primers símptomes de les druses en el nervi òptic solen aparèixer a partir dels trenta anys.

Què les ocasiona?

Actualment, no es coneix la causa exacta de l'aparició de druses al nervi òptic. No obstant això, se sospita que podrien estar relacionades amb alteracions en el transport de plàsmics, responsable del moviment de substàncies, com les proteïnes, des de les neurones.

En certs casos, l'aparició de druses al nervi òptic té un origen hereditari.

En aquest sentit, és important tenir en compte que les druses al nervi òptic no s'han de confondre amb les que apareixen a la retina. La causa principal és l'envelliment i s’associen a malalties com la degeneració macular associada a l'edat (DMAE).

Símptomes

En les primeres fases, la pèrdua de visió perifèrica (camp visual) és progressiva i pràcticament imperceptible per al pacient.

A mesura que evolucionen, altres símptomes freqüents en pacients amb druses al nervi òptic són:

  • Visió borrosa transitòria
  • Visió de centelleigs o flaixos durant alguns instants
  • Pèrdua de visió aguda si hi ha complicació vascular (neuropatia òptica isquèmica, oclusió venosa o arterial retinal)

Molts pacients amb druses al nervi òptic mantenen una bona visió central i només veuen afectada la seva visió perifèrica o lateral.

Com es diagnostiquen?

Per al diagnòstic de les druses al nervi òptic és essencial fer una exploració oftalmològica completa que inclou, en molts casos, les següents proves complementàries:

  • Campimetria o camp visual
  • Ecografia B i A
  • Tomografia de Coherència Òptica (OCT) amb sistemes d'alta penetració
  • autofluorescència

Alguns pacients necessiten altres proves complementàries, com una tomografia axial computeritzada (TAC).

Tractament 

Lamentablement, no hi ha un tractament per a les druses al nervi òptic.

No obstant això, es recomana que els pacients que en pateixen facin un seguiment periòdic amb l'oftalmòleg per controlar-ne l’evolució, com també de la pressió intraocular (PIO), per poder detectar precoçment altres alteracions que puguin posar en risc la visió. Una PIO baixa és factor protector per tenir complicacions isquèmiques associades a les druses del nervi òptic.

 

Una PIO baixa és factor protector per tenir complicacions sisquèmiques associades a les druses del nervi òptic.