Defectes refractius de la infantesa

Solicita visita en IMO COM VOLS DEMANAR CITA? PROGRAMA LA TEVA VISITA ET TRUQUEM NOSALTRES
Causa número
1
d'ull gandul
Afecten el
20%
dels nens
A partir dels
3
anys es recomana la primera revisió ocular completa
Refractive errors in children

Què són els defectes refractius de la infantesa?

Els defectes refractius o defectes òptics –miopia, hipermetropia o astigmatisme– comporten una mala visió perquè els objectes es desenfoquen a la retina

Si no es corregeixen, tenen uns efectes especialment nocius en els nens, ja que durant els primers anys de vida és quan es desenvolupa la visió.

Qualsevol causa que comporti mala visió d’un ull o de tots dos durant la infantesa, com és el cas dels defectes refractius, pot desembocar en un problema d’ “ull gandul”.

Quan el nen té hipermetropia, astigmatisme o miopia, la imatge que arriba al cervell no és nítida.

“Com que no rep l’estímul visual d’aquell ull de manera adequada, el cervell tria la visió de l’ull amb menys defecte refractiu i anul•la l’altre o deixa de fer-lo servir”. Dra. Ana Wert – IMO Barcelona

Per què es produeixen?

El poder diòptric de l’ull el determinen dos factors principalment:

  • La còrnia i el cristal•lí: confereixen capacitat convergent a l’ull perquè els raigs de llum, en travessar la còrnia i el cristal•lí, convergeixen per enfocar l’objecte damunt la retina
  • La longitud axial: distància anteroposterior del globus ocular que comportarà una necessitat més o menys gran de convergència dels raigs de llum, en funció que el globus ocular sigui més llarg (miop) o més curt (hipermetrop)

La miopia pot créixer a mesura que el nen es desenvolupa. Si augmenta la longitud axial de l’ull, augmentarà la miopia.

Per contra, la hipermetropia no augmenta amb el desenvolupament del nen, sinó que pot disminuir si es produeix un augment de la longitud del globus ocular.

Com es poden prevenir?

Els defectes de refracció no es poden prevenir, però és important detectar-los de manera precoç (a casa, a l’escola o anant al pediatre). (a casa, a l’escola o anant al pediatre).

Després caldrà diagnosticar el problema òptic mitjançant una exploració de l’oftalmòleg o de l’optometrista.

Per poder fer una valoració correcta, la visió dels nens s’explora amb col•liri dilatador, cosa que els impedeix acomodar-se o compensar part del defecte òptic. Això permet conèixer la totalitat de les diòptries existents.

“L'IMO, amb l’ampli espai i les sales de jocs de què disposa, facilita la relació amb els nens, que arriben contents a la consulta. Sembla anecdòtic, però millora de manera radical la qualitat de la pràctica clínica”. Dra. Ana Wert – IMO Barcelona

Revisions oftalmològiques recomanades per als nens

En néixer es recomana una primera revisió per descartar anomalies congènites: glaucoma congènit, cataracta congènita, malformacions, tumors, estrabisme congènit, ptosi congènita.

Als 3-4 anys, quan ja es pot realitzar una primera exploració ocular completa, la visita amb l'oftalmòleg és fundamental per evaluar:

  • Agudesa visual (ull gandul)
  • Motilitat ocular (estrabisme)
  • Graduació amb gotes
  • Fons d’ull

Dels 3 als 10 anys es recomana una revisió anual, i dels 10 als 16 anys, cada dos anys.

Els pares, professors o cuidadors poden notar que el nen no hi veu bé perquè, per exemple:

  • S’acosta molt als objectes
  • Es belluga de manera maldestra
  • No li criden l’atenció les coses que té lluny

En altres casos és en una revisió escolar o pediàtrica, que es detecta el problema.

Els defectes de refracció es corregeixen afegint-hi la correcció deficient. Es pot fer amb lents correctores en ulleres, amb lentilles o amb cirurgia refractiva.

L’elecció d’un mètode o un altre dependrà de l’edat del nen, del tipus de defecte i de les necessitats del pacient.

Les opcions s’analitzen de manera conjunta amb els pares i la primera elecció solen ser les ulleres.